Περιεχόμενα

 

 

 

 

1.      Δίκτυα: EDGE,3G,HSDPA,LTE(4g)

2.      Λετουργικά συστήματα Κινητών Τηλεφώνων

3.      Μέσα Αποθήκευσης

4.      Πως να προστατευτούμε από την Ακτινοβολία

5.      Τι είναι το SAR

6.      Η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           Δίκτυα

 EDGE:

          Το EDGE ή Enhanced Data Rates for GSM Evolution είναι η τεχνολογία που επιτρέπει τον «εκσυγχρονισμό» των δικτύων δεύτερης γενιάς ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά τους, αλλά και ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων. Αρχικά, το EDGEεπιλέχθηκε το 2003 από ορισμένες εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, που εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική, για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους. 

Το EDGE κέρδισε το 2004 την υποστήριξη πολλών εταιριών στις ΗΠΑ, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη, η συγκεκριμένη τεχνολογία έρχεται αντιμέτωπη με το UMTS. Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών GSM θεωρούν ότι το UMTS αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την αναβάθμιση των δικτύων τους, και αποφασίζουν είτε να αγνοήσουν το EDGE, είτε να το χρησιμοποιήσουν μόνο σε περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς από τα δίκτυα τρίτης γενιάς. Μολονότι πολλές από τις συσκευές που διατίθενται στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην ελληνική αγορά υποστηρίζουν πλήρως τις υπηρεσιέςEDGE, κανένα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας δεν υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Εφόσον οι Cosmote, TIM και Vodafone έχουν ήδη υιοθετήσει την τεχνολογία WCDMA για την παροχή υπηρεσιών τρίτης γενιάς είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί στην Ελλάδα η τεχνολογία EDGE. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο για την Q-Telecom, εφόσον η διοίκηση της εταιρίας αποφασίσει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της στο εγγύς μέλλον.

 

Τι είναι το EDGE;

Συνοπτικά, το EDGE ή Enhanced Data rates for GSM Evolution είναι η τεχνολογία, που δίνει στα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας την απαιτούμενη χωρητικότητα και «ταχύτητα», ώστε να επιτραπεί η χρήση τους για την παροχή υπηρεσιών «τρίτης γενιάς». Με τη χρήση του EDGE μπορούν να εξυπηρετηθούν τρεις φορές περισσότεροι συνδρομητές ανά περιοχή από ότι με το GPRS, να τριπλασιαστεί η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ή απλά να απελευθερωθεί «χώρος» για την βελτίωση της ποιότητας των φωνητικών υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται θεωρητικά εφικτή η παροχή υπηρεσιών τηλεσυνδιάσκεψης, αναπαραγωγής video σε πραγματικό χρόνο καθώς και Web Browsing σε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες.

 

         Πως λειτουργεί το EDGE;

Το EDGE είναι το επόμενο «λογικό» βήμα στην εξέλιξη των δικτύων GSM. Ο αντικειμενικός στόχος της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η αύξηση του ρυθμού μεταφοράς δεδομένων, η βέλτιστη χρήση του φάσματος συχνοτήτων, αλλά και η χρήση της επιπρόσθετης χωρητικότητας για την προσφορά υπηρεσιών νέας γενιάς. Με τη προσθήκη του EDGE στα δίκτυα GSM Phase 2+, οι υπάρχουσες υπηρεσίες όπως το GPRS και το HSCSD, βελτιώνονται με την προσθήκη ενός ακόμη φυσικού layer. Οι υπηρεσίες δεν αλλάζουν, αφού το EDGE βασίζεται στα ήδη καθορισμένα πρότυπα, χωρίς να δημιουργεί νέα. Έτσι η χρήση και η εγκατάστασή του από τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών κρίνεται ως ιδιαίτερα προσιτή αφού δεν θα απαιτεί την χρήση νέου εξοπλισμού, παρά μόνο τη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος. 

Σύμφωνα με την Ericsson, που άλλωστε συνέβαλε ουσιαστικά για την ανάπτυξή του, το 
EDGE θα μπορούσε να παρουσιαστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους:

ñ    Ως «αναβάθμιση» της τεχνολογίας μεταγωγής πακέτων (packet-switching) του GPRS. Σε αυτήν την περίπτωση ονομάζεται EGPRS (Enhanced GPRS). 

ñ    Ως αναβάθμιση της τεχνολογίας μεταγωγής κυκλώματος για την μεταφορά δεδομένων (circuit-switching). Σε αυτήν την περίπτωση το EDGE αποκαλείται ECSD (Enhanced CSD).

Το GPRS επέτρεψε την εισαγωγή της τεχνολογίας μεταγωγής πακέτων (packet-switching) στα δίκτυα GSM. Για να γίνει αυτό, πολλά νέα πρωτόκολλα και τεχνολογίες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Το EDGE είναι μια μέθοδος για την αύξηση των ρυθμών μεταφοράς δεδομένων στο GSM. Ουσιαστικά, χρησιμοποιεί τον ήδη χρησιμοποιούμενο φορέα του GSM δικτύου στα 200ΚΗz, για την επίτευξη ακόμα υψηλότερων ταχυτήτων, απλά και μόνο με την αλλαγή του τρόπου διαμόρφωσης των δεδομένων που μεταφέρονται. Έτσι παρουσιάζει μια νέα κωδικοποίηση των καναλιών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή, τόσο με τεχνολογίες μεταγωγής πακέτων όσο και κυκλωμάτων, δεδομένα και φωνή. Όπως γίνεται αντιληπτό, το EDGE είναι μια «αναβάθμιση» του GPRS και δεν μπορεί να λειτουργήσει «αυτόνομα».

 

Τι περισσότερο προσφέρει το EDGE από το GPRS;

Στο GPRS είναι εφικτή η μεταφορά πληροφοριών στην ταχύτητα των 115 kbps, αν και, θεωρητικά, το όριο είναι λίγο «υψηλότερα» στα 160kbps. Το EDGE έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει ρυθμούς μεταφοράς πληροφοριών, που φθάνουν τα 384 kbps και θεωρητικά τα 473,6kbps! Μια νέα τεχνική διαμόρφωσης, καθώς και οι σχεδόν αλάνθαστοι μέθοδοι μεταφοράς των πληροφοριών συνδυάζονται με βελτιωμένους μηχανισμούς για την αναπροσαρμογή της σύνδεσης, επιτρέποντας την παροχή πραγματικά... υψηλών ταχυτήτων.


 

 

 

Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα (σχεδιάγραμμα 1) παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά τεχνικά στοιχεία των δύο τεχνολογιών. Αν και οι δύο «μοιράζονται» το ίδιο symbol rate, το modulation bit rate διαφέρει σημαντικά. Το EDGE μπορεί να μεταδώσει 3 φορές περισσότερα bits από ότι το GPRS στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

 

 

Σε τι οφείλει την ταχύτητά του το EDGE;

Για το GPRS υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σχήματα κωδικοποίησης (Coding Schemes - CS1, CS2, CS3 και CS4), όπως ελπίζουμε να έχετε διαβάσει στο σχετικό FAQ. Το καθένα από αυτά έχει διαφορετικό «όγκο» πληροφοριών για τον απαραίτητο κώδικα διόρθωσης λαθών, ώστε να βελτιστοποιείται η χρήση σε διαφορετικά «περιβάλλοντα». 

Για το EGPRS έχουν οριστεί 9 διαφορετικά σχήματα κωδικοποίησης διαμόρφωσης (Modulation Coding Schemes) για τους ίδιους λόγους. Τα τέσσερα πρώτα από αυτά (MCS1 έως MCS4) εκμεταλλεύονται τη διαμόρφωση GMSK, ενώ τα υπόλοιπα (MCS5 έως MCS9) τη διαμόρφωση 8PSK. Όπως θα διαπιστώσετε και στο σχετικό σχεδιάγραμμα (2), ενώ το GPRS «κορυφώνεται» στα 20 kbps, το GPRS μπορεί να φθάσει θεωρητικά τα 59.2kbps! 


 

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του EGPRS είναι η ικανότητα της επαναμετάδοσης ενός πακέτου πληροφοριών, που δεν κωδικοποιήθηκε σωστά, με ένα περισσότερο «ισχυρό» σχήμα κωδικοποίησης. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί στο GPRS, όπου τα «πακέτα» θα έπρεπε να αποστέλλονται με το ίδιο σχήμα κωδικοποίησης ακόμη και να το περιβάλλον μεταβάλλονταν. Αυτό φυσικά, είχε ως αποτέλεσμα τις αποσυνδέσεις και τα προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές με αρκετή «κίνηση».

 

 

 

 

 

Τι είναι το 8PSK και πως συγκρίνεται με το GMSK;

Βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας EDGE σε σχέση με το ήδη υπάρχον GSM δίκτυο, είναι η χρήση μίας νέας μεθόδου διαμόρφωσης των δεδομένων. Η νέα μέθοδος ονομάζεται 8PSK (8 Phase Shift Keying modulation) και επιτυγχάνει την αρχική μετατροπή, διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση των δεδομένων σε 8 βήματα, επιτρέποντας εν τέλει, τη μεταφορά 3 bit δεδομένων σε κάθε μοναδικό παλμό του δικτύου. 

Η αντίστοιχη τεχνολογία που παρέχουν τα απλά δίκτυα GSM με υποστήριξη υπηρεσιών GPRS, χρησιμοποιεί τη μέθοδο GMSK (Gaussian pre-filtered Minimum Shift Keying) η οποία βασίζεται στη μέθοδο Gauss για την εκθετική μείωση των πιθανοτήτων λάθους κατά τη μεταφορά των δεδομένων, αλλά υστερεί στο γεγονός ό,τι επιτρέπει τη μεταφορά μόνο ενός bit δεδομένων σε κάθε μοναδικό παλμό του δικτύου! Από αυτή ακριβώς τη διαφορά ξεκινάει η 3πλάσια χωρητικότητα ενός δικτύου που υποστηρίζει την τεχνολογία 
EDGE, και κατά συνέπεια η τριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την υπάρχουσα GPRS υπηρεσία.

 

GSM Evolution ή Global Evolution;

Αρχικά το EDGE ονομάστηκε από την Ericsson, την εταιρεία, που συνέβαλε καθοριστικά για την ανάπτυξή του Enhanced Data for Global Evolution, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται ότι πλέον δεν ισχύει, αφού στα νεότερα τεχνικά πρότυπα που εκδίδει το 3GPP αναφέρεται ως Enhanced Data Rates for GSM Evolution.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            3G

 

 

Η κινητή τηλεφωνία έχει διεισδύσει για τα καλά στη ζωή μας, καθιστώντας το κινητό τηλέφωνο απαραίτητο εργαλείο για όλους μας. Νέες υπηρεσίες δημιουργούνται συνεχώς από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να καλύψουν όλο και περισσότερες ανάγκες και να παρέχουν νέες ευκολίες στους χρήστες, ενώ νέες τεχνολογίες ξεπροβάλλουν διαρκώς για να διευκολύνουν τη δημιουργία νέων υπηρεσιών. Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι το 3G για το οποίο σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει. Τι είναι όμως... αυτό και τι μπορεί να μας προσφέρει;

 

Τι είναι το 3G;

Το 3G είναι τα αρχικά των λέξεων 3rd Generation και αποτελεί ένα γενικό όρο ο οποίος αναφέρεται στην τρίτη γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Ως γενιά χαρακτηρίζεται το σύνολο των ασύρματων τεχνολογιών που επιτρέπουν τη μετάδοση φωνής ή και δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μεταξύ των τεχνολογιών αυτών είναι οι WCDMA, CDMA2000, UMTS και EDGE. Το WCDMA ή Wideband Code Multiple Division Access, έχει ήδη επιλεχθεί ως το "σύστημα" τρίτης γενιάς, που θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη, Ιαπωνία και στις ΗΠΑ.

 

Άρα υπάρχει και 1G και 2G;

Ναι. Ως πρώτη γενιά (1G) χαρακτηρίστηκε η αναλογική τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, ενώ ως δεύτερη γενιά (2G) η ψηφιακή τεχνολογία που ακολούθησε. Τεχνολογίες όπως το GSM, TDMA και CDMA αποτελούν τρέχουσες τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων στα δίκτυα δεύτερης γενιάς. Υπάρχουν βέβαια και τεχνολογίες που προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες στα δίκτυα δεύτερης γενιάς όπως αυτή του GPRS που αποκαλείται 2.5G αλλά και η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία EDGE που έχει ήδη ονομαστεί χαρακτηριστικά 2.75G, υποδηλώνοντας μια ενδιάμεση μεταβατική γενιά πριν το 3G


Πως λειτουργεί το 3G;

Σε αντίθεση με προηγούμενες τεχνολογίες που βασίζονται σε μετάδοση δεδομένων πάνω από απευθείας σύνδεση των δύο μερών (circuit-switched), οι τεχνολογίες που ανήκουν στην ομάδα τρίτης γενιάς βασίζονται σε υψηλής ταχύτητας μετάδοση δεδομένων μοιρασμένων σε πακέτα (packet-switched). Η τεχνολογία στηρίζεται στα γνωστά δίκτυα GSM με μια παραλλαγή του CDMA με το όνομα WCDMA (Wideband-CDMA) η οποία είναι ικανή να επιτύχει ταχύτητες μετάδοσης έως και 2Mbps! Στα άμεσα επερχόμενα δίκτυα τρίτης γενιάς όμως, ο συνδυασμός του WCDMA με τις υπό διάθεση συσκευές θα είναι ικανός να προσφέρει στον τελικό χρήστη ταχύτητες έως και 384Kbps, οι οποίες όμως είναι αρκετές για να μετατρέψουν το κινητό σε μια ασύρματη συσκευή πολυμέσων.

 

Τι προσφέρει το 3G;

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας τρίτης γενιάς είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστούν πολλές ακόμη σελίδες κειμένου, ώστε να περιγραφούν αναλυτικά. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να απαριθμήσουμε (τουλάχιστον) τα σημαντικότερα οφέλη της τεχνολογίας 3G:

ñ    Οι βίντεο-κλήσεις είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο πολυσυζητημένες υπηρεσίες των δικτύων 3G. Πλέον, εκτός από το να ακούτε το συνομιλητή σας θα μπορείτε και να τον... απολαμβάνετε ζωντανά στην οθόνη του κινητού σας. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε τόσο εσείς, όσο και ο συνομιλητής σας κάποια συμβατή συσκευή, αλλά και αρκετή όρεξη... ώστε να εμφανιστείτε μπροστά από μια κάμερα. 

ñ    Οι υψηλές ταχύτητες ασύρματης μεταφοράς δεδομένων είναι ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα των δικτύων 3G. Η σύνδεση στο Internet εκτός από άμεση και απρόσκοπτη, θα σας δώσει πλέον και ταχύτητες που φθάνουν τα 384kbps - ανάλογες δηλαδή με αυτές της σταθερής τεχνολογίας xDSL. 

ñ    Οι υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων βοηθούν αρκετά στην πιο γρήγορη και άμεση χρήση διαφόρων multimedia εφαρμογών. Έτσι, αν επιχειρήσετε να στείλετε ένα MMS σε κάποιον άλλο συνδρομητή, τότε δεν θα χρειαστείτε να περιμένετε περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα - όταν στα δίκτυα 2G ο χρόνος αυτός μπορούσε να ξεπεράσει και το 1 λεπτό. 

ñ    Το video-streaming είναι μια ακόμη από τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δίκτυα 3G. Το αυξημένο bandwidth επιτρέπει τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο, κινούμενης εικόνας και ήχου υψηλής ανάλυσης. Έτσι, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τηλεοπτικά προγράμματα, ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου. 

ñ    Υψηλής ποιότητας παιχνίδια, τα οποία θα μπορούν να παίζονται online σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα με άλλους παίκτες. 

ñ    Υπηρεσίες εύρεσης θέσεως, σε συνδυασμό με την τεχνολογία GPS, οι οποίες θα μπορούν να παρέχουν χάρτες τη περιοχής που βρισκόμαστε, εύρεση βέλτιστης διαδρομής προς τον προορισμό μας, γειτονικά σημεία ενδιαφέροντος κλπ.


Μετά την ευρεία διείσδυση της τεχνολογίας 3G αναμένεται να διατεθούν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες, όπως μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών και υπηρεσίες παγκόσμιας περιαγωγής.

 

 

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το 3G;

Θα χρειαστείτε κάποιο κινητό τηλέφωνο που είναι συμβατό με την τεχνολογία τρίτης γενιάς και φυσικά το αντίστοιχο πρόγραμμα υπηρεσιών του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της αρεσκείας σας. Φυσικά για να εκμεταλλευθείτε υπηρεσίες όπως η τηλεδιάσκεψη θα πρέπει και ο συνομιλητής σας να διαθέτει ανάλογη συσκευή και πρόγραμμα χρήσης.

 

Ποια δίκτυα παρέχουν εμπορικά υπηρεσίες 3G;

Οι Cosmote, Vodafone και Wind παρέχουν εμπορικά υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε το ιστορικό της αδειοδότησης και της εμπορικής λειτουργίας των δικτύων 3G στην Ελλάδα.

23 Φεβρουαρίου 2001

Η Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ σχετικά με την εκχώρηση διαθέσιμου Φάσματος στις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων κινητών υπηρεσιών 3ης γενιάς (UMTS) ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου 2001 και ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου 2001. Στη Διαβούλευση συμμετείχαν 7 φορές, οι οποίες κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον τρόπο εκχώρησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς στην Ελλάδα. Στους επτά «συμβούλους» περιλαμβάνονταν τα τρία τότε υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Telestet, Panafon), το UMTS Forum (ήτοι ο επίσημος φορέας για την προώθηση της τρίτης γενιάς σε ολόκληρο τον κόσμο), η Ericsson Hellas, η ιταλική Wind και η Chaos M(e). Οι αποφάσεις που τότε λήφθηκαν είναι διαθέσιμες στη 
σχετική ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ.

26 Μαρτίου 2001

Στη συνέχεια ακολούθησε η προκήρυξη του 
διαγωνισμού στον οποίο, εκτός από το αντικείμενο της αδειοδότησης περιγράφονταν και οι προϋποθέσεις:


Ο Κάτοχος της Άδειας είναι ελεύθερος, για την ανάπτυξη του ∆ικτύου και την παροχή των Αδειοδοτούμενων Υπηρεσιών, να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε από τα πρότυπα της οικογένειας IMT-2000. Το ∆ίκτυο πρέπει, πέραν των δυνατοτήτων των συστημάτων της 2ης Γενιάς, να είναι επιπλέον σε θέση να υποστηρίζει τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται παρακάτω, σύμφωνα με την Απόφαση υπ’αριθμ. 128/1999/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης ∆εκεμβρίου 1998 σχετικά με τη συντονισμένη εισαγωγή Συστήματος 3ης Γενιάς Κινητών και Ασυρμάτων Επικοινωνιών (UMTS/IMT-2000) στην Κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση ο Κάτοχος της Άδειας θα παρέχει μέσω του ∆ικτύου ∆ημόσιες Κινητές Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες 3ης Γενιάς.



(...)


Τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίζει το ∆ίκτυο είναι τα ακόλουθα:

1. ∆υνατότητες για πολυμέσα και εφαρμογές πλήρους και χαμηλής κινητικότητας σε διαφορετικά γεωγραφικά περιβάλλοντα, πέραν των δυνατοτήτων των συστημάτων της 2ης γενεάς, όπως το GSM1800 /GSM900.
2. Αποτελεσματική πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο (Internet), στα Εσωτερικά ∆ιαδίκτυα (Intranets) και λοιπές υπηρεσίες που βασίζονται στο Πρωτόκολλο ∆ιαδικτύου (IP).
3. Μετάδοση ομιλίας σε υψηλή ποιότητα, αντίστοιχη με την ποιότητα των σταθερών δικτύων.
4. Φορητότητα υπηρεσιών ανεξάρτητα από το εκάστοτε περιβάλλον UMTS/IMT-2000, όπου απαιτείται (π.χ. δημόσιο/ιδιωτικό/επαγγελματικό και σταθερό/κινητό).
5. Συνεχές και αδιάκοπο περιβάλλον λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης πλήρους περιαγωγής με GSM1800/GSM900, καθώς επίσης μεταξύ των επίγειων και δορυφορικών συνιστωσών των δικτύων UMTS/IMT-2000.
6. Νέα διεπαφή εδάφους αέρος για πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών δεδομένων μεταγωγής πακέτου, η οποία θα υποστηρίζει την ασύμμετρη κίνηση και θα επιτρέπει τη διάθεση εύρους ζώνης και ρυθμού μετάδοσης ανάλογα με τη ζήτηση σε εναρμονισμένες ζώνες ραδιοσυχνοτήτων.
7. Καλή γενική φασματική απόδοση, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ζευγών ραδιοσυχνοτήτων και απλών ραδιοσυχνοτήτων.
8. ∆ιαχείριση των κλήσεων, έλεγχος των υπηρεσιών και διαχείριση της θέσης και της κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης δυνατότητας περιαγωγής σε πλήρη κλίμακα, βάσει της εξέλιξης των υφισταμένων συστημάτων δικτύων πυρήνα, παραδείγματος χάριν βάσει ενός εξελιγμένου δικτύου πυρήνα GSM, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγκλιση μεταξύ κινητών/σταθερών δικτύων.



13 Ιουλίου 2001

Η δημοπρασία 
ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 13 Ιουλίου 2001, με το πέρας της οποίας ανακηρύχθηκαν οι «Υπερθεματιστές» στους οποίους χορηγήθηκαν οι άδειες 3ης γενιάς κινητών υπηρεσιών:

Πρώτος υπερθεματιστής ήταν η Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών, το εκπλειστηρίασμα της οποίας ανήλθε σε 176.376.199 ευρώ και της διατέθηκε εύρος ζώνης 2 x 20 MHz FDD και 5 MHz TDD. Δεύτερος υπερθεματιστής ήταν η Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. με εκπλειστηρίασμα 161.411.701 ευρώ, στην οποία διατέθηκε εύρος ζώνης 2 x 15 MHz FDD και 5 MHz TDD. Τρίτος και τελευταίος υπερθεματιστής ήταν η STET Ελλάς με εκπλειστηρίασμα 146.735.169 ευρώ, στην οποία διατέθηκε εύρος ζώνης 2 x 10 MHz FDD και 5 MHz TDD. Όπως αναμένονταν οι προσφορές όλων των εταιριών κυμαίνονταν από 50 έως περίπου 60 δισεκατομμύρια δραχμές.

27 Ιανουαρίου 2004

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 επέλεξε η Telestet (μετέπειτα TIM και πλέον Wind) για να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών τρίτης γενιάς στην Ελλάδα. Όπως 
ανακοίνωσε τότε η εταιρία, το δίκτυό της κάλυπτε επαρκώς την περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και την Πάτρα και το Ηράκλειο.

26 Μαΐου 2004

Τέσσερις μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου 2004 η Cosmote ανακοίνωσε ότι... φέρνει την τρίτη γενιά κινητής τηλεφωνίας στο κινητό των Ελλήνων. 

10 Νοεμβρίου 2004

Ανεπίσημα, η Vodafone παρείχε πρόσβαση στις υπηρεσίες τρίτης γενιάς πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, σεβόμενη τους όρους της δημοπρασίας για την απόκτηση άδειας κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Ωστόσο, η εμπορική «προώθηση» των υπηρεσιών 3G ξεκίνησε στις 
10 Νοεμβρίου 2004. Στόχος της εταιρίας όπως ανακοινώθηκε να καλύψει το 3G δίκτυό της το 40% του ελληνικού πληθυσμού, έχοντας ήδη καλύψει το Νοέμβριο του 2004 ικανοποιητικό βαθμό τα μεγάλα αστικά. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γιώργος Κορωνιάς, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου εκείνη την ημέρα ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πλήρη γεωγραφική κάλυψη σε 5 χρόνια (2009).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          LTE(4g)

 

3GPP Long Term Evolution, ή απλώς LTE ονομάζεται η τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται για την ασύρματη επικοινωνία και δικτύωση των κινητών συσκευών, με υψηλές ταχύτητες. Βασίζεται στα προϋπάρχοντα δίκτυα GSM/EDGE και UMTS/HSPA, αυξάνοντας τη χωρητικότητα και τη ταχύτητα του δικτύου χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές διαμόρφωσης. Το πρότυπο αυτό αναπτύσσεται από τον οργανισμό 3GPP.

Το πρώτο δημόσιο δίκτυο LTE που εγκαταστάθηκε στο κόσμο, ήταν στο Όσλο και τη Στοκχόλμη από την εταιρεία TeliaSonera στις 14 Δεκεμβρίου 2009. Το LTE αποτελεί τη φυσική εξέλιξη των δικτύων GSM/UMTS, αλλά ακόμα και πάροχοι δικτύων CDMA (όπως η Verizon στη Β. Αμερική και η au by KDDI στην Ιαπωνία) έχουν υιοθετήσει το LTE. Έτσι, οι δημιουργοί του LTE φιλοδοξούν να αποτελέσει το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας.

Παρ’ όλο που αναφέρεται ως σύστημα 4ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (4G) αυτό δεν ισχύει καθώς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχει ορίσει ο διεθνής οργανισμός ITU-R. Γι’ αυτό το λόγο, το LTE αναβαθμίστηκε σε LTE Advanced για να πληροί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να θεωρείται σύστημα 4G.

 

Επισκόπηση

 

Το LTE αποτελεί πρότυπο για την ασύρματη επικοινωνία και εξέλιξη του GSM/UMTS. Ο στόχος του LTE είναι να αυξήσει τη χωρητικότητα και τη ταχύτητα των υφιστάμενων δικτύων με τη χρησιμοποίηση καινοτόμων τεχνικών ψηφιακής επεξεργασίας και διαμόρφωσης σήματος. Λειτουργεί σε διαφορετικό εύρος ζώνης συχνοτήτων καθώς η διεπαφή του δεν είναι συμβατή με τα υφιστάμενα δίκτυα 2ης και 3ης γενιάς.

Το LTE προτάθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2004. Το πρότυπο οριστικοποιήθηκε το 2008 και τα πρώτο δίκτυα στο κόσμο που εγκαταστάθηκαν για δημόσια χρήση, ήταν στο Όσλο και τη Στοκχόλμη από την εταιρεία TeliaSonera, τον Δεκέμβρη του 2009. Τα πρώτα εμπορικώς διαθέσιμα LTE smartphone που κυκλοφόρησαν ήταν τα Samsung Galaxy Indulge (από τη MetroPCS) και HTC Thunderbolt για την αγορά της Β. Αμερικής. Αρχικώς, οι διαχειριστές των δικτύων CDMA είχαν σχεδιάσει να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους σε μια ανταγωνιστική τεχνολογία ονόματι UMB, ωστόσο όλες οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποφάσισαν να συνεχίσουν με το LTE. Η εξέλιξη του LTE είναι το LTE Advanced, το οποίο προτυποποιήθηκε το Μάρτιο του 2011. Οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες του LTE Advanced αναμένεται να διατεθούν το 2013.

Το πρότυπο του LTE είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων στη καθοδική ζεύξη (downlink) της τάξης των 300 Mbps και στην ανοδική (uplink) μέχρι και 75 Mbps. Το εύρος ζώνης του φέροντος σήματος είναι μεταβλητό, κυμαινόμενο από τα 1.4 έως τα 20 ΜΗz και υποστηρίζονται τόσο η διπλεξία διαίρεσης συχνότητας (FDD) όσο και ηδιπλεξία διαίρεσης χρόνου (ΤDD). Η αρχιτεκτονική του δικτύου βασίζεται σε μια απλοποιημένη μορφή αρχιτεκτονικής IP, το Evolved Packet Core (EPC), το οποίο σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το GPRS Core Network και υποστηρίζει την απρόσκοπτη μετάδοση τόσο δεδομένων όσο και φωνής ακόμα και σε δίκτυα με παλαιότερη τεχνολογία δικτύου (GSMUMTSCDMA2000). Η απλούστερη αρχιτεκτονική αποσκοπεί σε χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

 

 

 

 

Χαρακτηριστικά

 

Το κύριο έργο είναι η μετάβαση από τα ενοποιημένα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος και πακέτων (3G UMTS) , που χρησιμοποιούνται σήμερα, και η απλοποίησή τους σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αρχιτεκτονικής IP. Η διεπαφή αυτού του δικτύου ονομάζεται Ε-UTRA και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

ñΡυθμούς μετάδοσης δεδομένων στη καθοδική ζεύξη έως και 299.6 Mbps και στην ανοδική έως και 75.4 Mbps, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εξοπλισμός του χρήστη. Έχουν οριστεί πέντε κατηγορίες ή κλάσεις τερματικών συσκευών. Η πιο χαμηλή υποστηρίζει μόνο απλή τηλεφωνία ενώ η μεγαλύτερη (η οποία απευθύνεται σε τερματικές συσκευές υψηλών προδιαγραφών) υποστηρίζει τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Όλες οι τερματικές συσκευές είναι ικανές να επεξεργαστούν σήμα εύρους ζώνης 20 MHz.

ñΧαμηλές καθυστερήσεις κατά τη μεταφορά δεδομένων (καθυστέρηση IP πακέτων κάτω από 5 ms)

ñΒελτιωμένη υποστήριξη για κινητές συσκευές ακόμη και αν αυτές κινούνται με ταχύτητες μέχρι και 500 χλμ/ώρα ανάλογα και με τη συχνότητα που χρησιμοποιείται.

ñΧρησιμοποίηση διαμόρφωσης OFDMA για τη καθοδική ζεύξη και SC-FDMA για την ανοδική.

ñΥποστήριξη διπλεξίας τόσο στο χρόνο όσο και στη συχνότητα (TDDFDD) όπως επίσης και ημιαμφίδρομη FDD με την ίδια τεχνολογία πρόσβασης.

ñΒελτιωμένη φασματική ευελιξία: προτυποποίηση καναλιών στα 1.4 ΜΗz, 3 ΜΗz, 5 ΜΗz, 10 ΜΗz, 15 ΜΗz, 20 ΜΗz.

ñΥποστήριξη κυψελών μεταβλητού μεγέθους από μερικές δεκάδες μέτρα έως και 100 χλμ. Το ιδανικό μέγεθος κυψέλης στις αγροτικές περιοχές (στις οποίες χρησιμοποιούνται χαμηλότερες συχνότητες) είναι στα 5 χλμ, με μέγεθος 30 χλμ η απόδοση είναι αρκετά καλή ενώ με μέγεθος 100 χλμ η απόδοση του δικτύου είναι ικανοποιητική. Σε αστικά περιβάλλοντα και γενικότερα σε περιβάλλοντα πόλεων χρησιμοποιούνται υψηλές συχνότητες έτσι ώστε να υποστηρίζονται υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες πρόσβασης. Σε αυτή τη περίπτωση κάθε κυψέλη του δικτύου έχει μέγεθος το πολύ 1 χλμ.

ñΑπλούστερη αρχιτεκτονική δικτύου.

ñΥποστήριξη τουλάχιστον 200 ενεργών συνδέσεων δεδομένων σε κάθε κανάλι, συχνότητας 5 MHz.

ñΥποστήριξη διαλειτουργικότητας και συνύπαρξη με παλαιότερα πρότυπα ( πχ GSM/EDGEUMTSCDMA2000). Οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν μια τηλεφωνική συνομιλία ή σύνδεση δεδομένων σε μια περιοχή με κάλυψη LTE και θα μπορούν να συνεχίσουν τη σύνδεσή τους χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε περιοχές χωρίς κάλυψη LTE, χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο GSM/GPRS ή W-CDMA ή CDMA2000.

ñΡαδιοεπικοινωνιακό δίκτυο μεταγωγής πακέτων.

ñΥποστήριξη υπηρεσιών όπως μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος στις κινητές συσκευές με τη χρήση των υποδομών του δικτύου LTE, αποτελώντας επίσης και άμεσο ανταγωνιστή του προτύπου DVB-H.

 

Τηλεφωνικές Κλήσεις

 

Το πρότυπο του LTE υποστηρίζει μεταγωγή πακέτων, αφού η δομή του βασίζεται στην αρχιτεκτονική δικτύου IP. Οι τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούνται στα δίκτυα GSM, UMTS και CDMA2000 αποτελούν μεταγωγή κυκλώματος. Έτσι οι πάροχοι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη λειτουργία του δικτύου κατά τη πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων. Πάνω σε αυτό το θέμα αναπτύχθηκαν τρεις εναλλακτικές επιλογές. Αρχικώς, οι μεγάλοι χρηματοδότες του εγχειρήματος του LTE, προώθησαν το VoLTE (Voice over LTE). Ωστόσο, η έλλειψη στην υποστήριξη εφαρμογών τόσο στις τερματικές συσκευές όσο και στις συσκευές του πυρήνα του δικτύου οδήγησαν ορισμένους πάροχους στη προώθηση του VoLGA (Voice over LTE Generic Access) ως μια ενδιάμεση λύση. Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες αρχές στις οποίες βασίστηκε το GAN (Generi Access Network), το οποίο καθορίζει τα πρωτόκολλα μέσω των οποίων ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις χρησιμοποιώντας μια ιδιωτική σύνδεση στο Διαδίκτυο, συνήθως μέσω ενός ασύρματου τοπικού δικτύου. Όμως το VoLGA δεν έτυχε μεγάλης αναγνώρισης, καθώς το VoLTE υποσχόταν μεγαλύτερη ευελιξία υπηρεσιών παρ’ όλο το κόστος αναβάθμισης ολόκληρων των υποδομών του δικτύου. Παρ’ όλο που η βιομηχανία του LTE φαινομενικά έχει καταλήξει στo VoLTE για μελλοντική υλοποίηση, η ανάγκη για την άμεση και ομαλή πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, οδήγησε τους παρόχους LΤΕ στην εισαγωγή του CSFB (Circuit Switched FallBack) ως μια προσωρινή λύση. Με αυτό το μηχανισμό, οι συσκευές LTE θα διεκπεραιώνουν τη κλήση μέσω των δικτύων 2G ή 3G για όσο διαρκεί η κλήση.

 

Συχνότητες Λειτουργίας

 

Το LTE μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες συχνότητες. Στη Βόρεια Αμερική, σχεδιάζονται να χρησιμοποιηθούν οι συχνότητες των 700MHz και 1.7GHz. Στην Ευρώπη οι συχνότητες των 800ΜΗz, 1.8 και 2.6 GHz, στην Ασία οι 1.8 και 2.6 GHz και στην Αυστραλία οι συχνότητες στα 2.6 GHz. Ως εκ τούτου, οι τηλεφωνικές συσκευές σε μια χώρα μπορεί να μη λειτουργούν σε μια άλλη. Για την πραγματοποίηση παγκόσμιας περιαγωγής είναι αναγκαία μια τηλεφωνική συσκευή που να μπορεί να συντονιστεί σε πολλαπλές μπάντες συχνοτήτων.

 

 

Μέσα αποθήκευσης(Κάρτες Μνήμης):

 

SD:

 


 

Τα λόγια είναι περιττά για την φωτογραφία που βλέπετε. Αριστερά ο σκληρός δίσκος της IBM 20 χρόνια πριν με χωρητικότητα 1GB. Δεξιά μια κάρτα μνήμης SD με χωρητικότητα 1GB. Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της αλλά το τρομερό είναι ότι υπάρχει κάτι ακόμα πιο μικρό που κυκλοφορεί και στις μέρες μας. Πρόκειται για την μικροσκοπική κάρτα μνήμης microSD πιο μικρή από τσίχλα!

 

Στις μέρες μας,τα μεγέθη χωρητικότητας ποικίλουν από 32ΜΒ έως 64GB!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Memory Stick Micro

Είναι μια μικρότερη εκδοχή των Memory Stick Pro/DUO ή αλλιώς λεγόμενη M2.

Έχει σταματήσει πια να χρησιμοποιείται.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λειτουργικά συστήματα κινητών Τηλεφώνων:

 

                      ANDROID

Το Android είναι λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο τρέχει τονπυρήνα του λειτουργικού Linux. Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google και αργότερα από τηνOpen Handset Alliance.[1] Επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να συνθέτουν κώδικα με την χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java, ελέγχοντας την συσκευή μέσω βιβλιοθηκών λογισμικού ανεπτυγμένων από την Google.[2]

Η πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας Android έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2007, παράλληλα με την ανακοίνωση της ίδρυσης του οργανισμού Open Handset Alliance, μιας κοινοπραξίας 48 τηλεπικοινωνιακών εταιριών, εταιριών λογισμικού καθώς και κατασκευής hardware, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη και εξέλιξη ανοιχτών προτύπων στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.[3][4] Η Google δημοσίευσε το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα του Android υπό τους όρους της Apache License, μιας ελεύθερης άδειας λογισμικού.[5]

 

Χαρακτηριστικά 

 

 

Λειτουργίες Οθόνης

Η πλατφόρμα είναι προσαρμόσιμη σε μεγαλύτερη ανάλυση (VGA), δισδιάστατες ψηφιακές γραφικές βιβλιοθήκες, τρισδιάστατα γραφικά βασισμένα στην OpenGL ES 1.0 έκδοση χαρακτηριστικών, καθώς και παραδοσιακές απεικονίσεις οθόνης "έξυπνων" συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Αποθήκευση Δεδομένων

Χρήση βάσης δεδομένων SQLite για τις ανάγκες αποθήκευσης

Συνδεσιμότητα

Το Android υποστηρίζει τεχνολογίες συνδεσιμότητας συμπεριλαμβανομένουGSM/EDGECDMAEV-DOUMTSBluetooth, και Wi-Fi.

Αποστολή μηνυμάτων

SMS και MMS είναι οι διαθέσιμοι τρόποι ανταλλαγής μηνυμάτων.

Περιήγηση στον Ιστό

Για την περιήγηση στον ιστό το Android διαθέτει ένα φυλλομετρητή βασισμένο στην ανοιχτή τεχνολογία WebKit.

Υποστήριξη Java

Λογισμικό γραμμένο στην Java είναι δυνατόν να μεταγλωττιστεί και να εκτελεστεί στην εικονική μηχανή Dalvik, η οποία είναι μια εξειδικευμένη υλοποίηση εικονική μηχανής, σχεδιασμένη για χρήση σε φορητές συσκευές, παρόλο που δεν είναι μια πρότυπη εικονική μηχανή Java.

Υποστήριξη Πολυμέσων

Το λειτουργικό Android υποστηρίζει τις ακόλουθα μορφές ήχου, στατικής και κινούμενης εικόνας: H.263H.264 (σε 3GP ή MP4 container), MPEG-4 SPAMRAMR-WBAACHE-AACMP3MIDIOGG VorbisWAV,JPEGPNGGIFBMP.[8]

Επιπλέον υποστήριξη hardware

Το λειτουργικό Android μπορεί να συνεργαστεί με κάμερες στατικής ή κινούμενης εικόνας, οθόνες αφής, GPS, αισθητήρες επιτάχυνσης, μαγνητόμετρα, δισδιάστατους καθώς και τρισδιάστατους επιταχυντές γραφικών.

Περιβάλλον Ανάπτυξης Λογισμικού

Περιλαμβάνει ένας προσομοιωτή συσκευής, εργαλεία για διόρθωση σφαλμάτων, μνήμη και εργαλεία ανάλυσης της απόδοσης του εκτελέσιμου λογισμικού καθώς και ένα επιπρόσθετο για το Eclipse IDE.

Αγορά και Εγκατάσταση Εφαρμογών

Παρόμοια με το App Store του iPhone OS, το Android Market είναι ένας κατάλογος εφαρμογών που μπορούν να μεταφορτωθούν και εγκατασταθούν στην συσκευή άμεσα μέσω ασύρματων καναλιών, χωρίς την χρήση υπολογιστή. Αρχικά μόνο δωρεάν εφαρμογές ήταν δυνατόν να εγκατασταθούν. Εφαρμογές επί πληρωμή ήταν μετέπειτα διαθέσιμες στο Android Market στις ΗΠΑ ύστερα από τις 19 Φεβρουαρίου 2009.[9]

Οθόνη Αφής Πολλαπλών Σημείων

Το λειτουργικό Android είχε εξ ορισμού υποστήριξη για οθόνες πολλαπλών σημείων αλλά η δυνατότητα αυτή έχει κλειδωθεί σε επίπεδο πυρήνα (πιθανόν για αποφυγή παραβιάσεων των πατεντών λογισμικού της Apple στις τεχνολογίες οθονών αφής[10]). Κυκλοφορεί μια ανεπίσημη τροποποίηση (mod) που έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίζει πολλαπλή επαφή (multi-touch), αλλά απαιτεί δικαιώματα πρόσβασης υπερχρήστη (superuser) στη συσκευή για να γραφεί στη μνήμη flash ένας πυρήνας που να μην είναι υπογεγραμμένος (unsigned kernel).[11]

 

Ιστορικό Ενημερώσεων

 

Παρόλο που το Android είναι ένα προϊόν ελεύθερου λογισμικού, ένα κομμάτι της ανάπτυξης του λογισμικού συνεχίζεται σε ιδιωτικό παρακλάδι. Για να έρθει αυτό το λογισμικό σε κοινή θέαση δημιουργήθηκε ένα παρακλάδι του μόνο ανάγνωσης, εν ονόματι "Cupcake". To Cupcake συνήθως συγχέεται με τον τίτλο μιας ενημέρωσης, σε αντίθεση με όσα δηλώνει η ίδια η Google στην ιστοσελίδα ανάπτυξης του Android: "το Cupcake αποτελεί ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη, όχι μια επίσημη έκδοση."[12] Αξιοσημείωτες αλλαγές στο λειτουργικό Android θα παρουσιαστούν στο cupcake και περιλαμβάνουν αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης των μεταφορτώσεων (download manager), το framework, Bluetooth, το λογισμικό συστήματος, το ραδιόφωνο και το σύστημα τηλεφωνίας, εργαλεία προγραμματισμού, το κυρίως σύστημα και διάφορες εφαρμογές, καθώς και πληθώρες διορθώσεις σφαλμάτων.[12]

Στις 30 Απριλίου 2009, κυκλοφόρησε η επίσημη ενημέρωση έκδοσης 1.5 για το Android.[13][14] Αποτελείται από πολλά νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις στο γραφικό περιβάλλον:

ñΔυνατότητα καταγραφής κινούμενης εικόνας με την χρήση της αντίστοιχης λειτουργίας του τηλεφώνου

ñΜεταφόρτωση αρχείων βίντεο στο YouTube και εικόνων στο Picasa κατευθείαν από το τηλέφωνο

ñΕπανασχεδιασμένο λογισμικό πληκτρολογίου με λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης κειμένου

ñΔυνατότητα αυτόματης σύνδεσης ασύρματης συσκευής ακουστικού Bluetooth εφόσον εντοπιστεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση

ñΝέα widgets και φάκελοι που μπορούν να τοποθετηθούν στην επιφάνεια εργασίας

ñΕφέ αλλαγής οθονών και μενού

ñΔιευρυμένη λειτουργία αντιγραφής/επικόλλησης για να περιλαμβάνει δικτυακές διευθύνσεις[15]

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            IOS

 

iOS (iPhone OS προηγουμένως) είναι ένα κινητό λειτουργικό σύστημα αναπτύχθηκε και διανέμεται από την Apple Inc.Kυκλοφόρησε αρχικά το 2007 για το iPhone και iPod touch, έχει επεκταθεί για να υποστηρίξει άλλες συσκευές της Apple όπως το iPad και το Apple TV. Σε αντίθεση με τα Windows της Microsoft Τηλέφωνο (Windows CE) και το Android της Google, η Apple δεν παρέχει άδεια για εγκατάσταση σε μη παραγμένο από την Apple υλικού. Από 12 Σεπτέμβρη του 2012, το App Store της Apple που περιλαμβάνονται περισσότερα από 700.000 iOS εφαρμογές, οι οποίες έχουν συνολικά κατεβάσει περισσότερες από 30 δισεκατομμύρια φορές. Είχε 14,9% μερίδιο των smartphone κινητών μονάδων λειτουργικό σύστημα που αποστέλλονται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, πίσω μόνο της Google Android. Τον Ιούνιο του 2012, αντιπροσώπευαν το 65% των κινητών στην κατανάλωση web δεδομένων (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τόσο στο iPod Touch και το iPad).Στο εξάμηνο του 2012, υπήρχαν 410 εκατομμύρια συσκευές που ενεργοποιούνται. Σύμφωνα με την ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσα από την Apple στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012, έχει 400 εκατομμύρια συσκευές έχουν πωληθεί έως τον Ιούνιο του 2012.

Το user interface του iOS βασίζεται στην έννοια του άμεσου χειρισμού, με τη χρήση multi-touch χειρονομίες. Στοιχεία ελέγχου διεπαφής αποτελείται από ρυθμιστικά, διακόπτες και κουμπιά. Η αλληλεπίδραση με το λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνει χειρονομίες, όπως σμίκρινση, πατήστε, αντιγραφή,τα οποία διαθέτουν ειδικό ορισμό στο πλαίσιο του λειτουργικού συστήματος iOS και multi-touch interface του. Τα εσωτερικά επιταχυνσιόμετρα που χρησιμοποιείται από ορισμένες εφαρμογές για να ανταποκριθεί στις κουνώντας τη συσκευή (ένα κοινό αποτέλεσμα είναι η εντολή αναίρεση) ή εκ περιτροπής στις τρεις διαστάσεις (ένα κοινό αποτέλεσμα τη μετάβαση από πορτρέτο σε λειτουργία τοπίου).

Το iOS προέρχεται από το OS X, με το οποίο μοιράζεται το θεμέλιο του Darwin. To iOS είναι μια κινητή έκδοση της Apple από το λειτουργικό σύστημα Mac OS X λειτουργικό που χρησιμοποιείται σε υπολογιστές της Apple.

Το iOS, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα αφαίρεσης: ο πυρήνας, το στρώμα πυρήνα, Υπηρεσίες, το στρώμα Media, και το στρώμα Cocoa Touch. Η τρέχουσα έκδοση του λειτουργικού συστήματος (iOS 6,0) αφιερώνει 1 - 1,5 GB μνήμης flash της συσκευής για το διαμέρισμα του συστήματος, χρησιμοποιώντας περίπου 800 MB του διαμερίσματος (διαφορετικό από μοντέλο σε μοντέλο) . iOS τρέχει σήμερα το iPhone, Apple TV, iPod Touch και iPad.

 

Ιστορία

 

Το λειτουργικό σύστημα παρουσιάστηκε μαζί με το iPhone στο Macworld Conference & Expo, 9 Ιανουαρίου, 2007, και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ίδιου έτους. [11] Κατά την πρώτη, η Apple δεν καθορίζει ένα ξεχωριστό όνομα για το λειτουργικό σύστημα, δηλώνοντας απλά ότι «τρέχει iPhone OS X". Αρχικά, οι εφαρμογές τρίτων δεν υποστηρίζονταν. Συλλογιστική του Steve Jobs ήταν ότι οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εφαρμογές web που "θα συμπεριφέρονται σαν apps αποκλειστικά σχεδιασμένα για το iPhone». Στις 17 Οκτωβρίου 2007, η Apple ανακοίνωσε ότι ένα Software Development Kit (SDK) ήταν υπό ανάπτυξη.Στις 6 Μαρτίου 2008, η Apple κυκλοφόρησε την πρώτη beta, μαζί με ένα νέο όνομα για το λειτουργικό σύστημα:" iPhone OS ".

Η Apple είχε κυκλοφορήσει το iPod touch, το οποίο είχε τις περισσότερες δυνατότητες του iPhone εκτός από την πραγματοποίηση κλίσεων. Η Apple πώλησε επίσης περισσότερα από ένα εκατομμύριο iPhones κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπών του 2007. Στις 27 Ιανουαρίου 2010, η Apple ανακοίνωσε το iPad, το οποίο διαθέτει μια μεγαλύτερη οθόνη από το iPhone και το iPod touch, και έχει σχεδιαστεί για την περιήγηση στο διαδίκτυο, τα μέσα ενημέρωσης κατανάλωση, και την ανάγνωση iBooks.

Τον Ιούνιο του 2010, η Apple το iPhone OS μετονομάστηκε ως "iOS". Το εμπορικό σήμα «iOS» είχε χρησιμοποιηθεί από τη Cisco για πάνω από μια δεκαετία για το λειτουργικό σύστημα του, που χρησιμοποιούνται σε δρομολογητές του.

Μέχρι τα τέλη του 2011, το iOS αντιπροσώπευε το 60 τοις εκατό του μεριδίου της αγοράς των smartphones και υπολογιστών tablet,  Ωστόσο, από τα μέσα του 2012 είχε πέσει  σε μόλις 16,9% του Smartphone Android της αγοράς και είχε αναλάβει με 68,1% μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Windows mobile

 

Η Microsoft εκτός από το λειτουργικό σύστημα Windows για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τύπου PC, έχει δημιουργήσει έκδοση των Windows για τα κινητά τηλέφωνα. Η έκδοση είναι παρόμοια με αυτή για PC με δικές της εκδόσεις προγραμμάτων όπως τοMicrosoft Office, το Media Player, ο Internet Explorer, κλπ.

 

              Windows Phone

 

Windows Phone είναι το όνομα του νέου Λειτουργικού Συστήματος της Microsoft σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την επίθεση από το iOS της Apple και το Android της Google. Aνακοινώθηκε στις αρχές του 2010.

 

                      MEEGO

 

Καταιγισμος οι ειδησεις το τελευταιο διαστημα, που χακεμενες η μη, τρεχουν Linux.
Ξερουμε τα Linux Moblin & Linux Maemo, που τρεχουν στα κινητα τηλεφωνα μεγαλοεταιρειων του χωρου.
Να ομως, που λιγους μηνες πριν, στο διεθνες συνεδριο Mobile World, που εγινε στη Βαρκελονη, ανακοινωθηκε μια ειδηση που θα ταραξει τα νερα ακομα περισσοτερο.
Η ειδηση λοιπον αφορα την Intel & Nokia, οι οποιες ενωσαν τις πλατφορμες τους (Linux Moblin και Linux Maemo αντιστοιχα), προκειμενου να δημιουργησουν μια νεα για smart phones, η τις “εξυπνες” συσκευες, αν προτιματε.
Τ’ ονομα αυτης της πλατφορμας θα ειναι: 
ΜeeGo & θα ειναι & OpenSource & υπο την αιγιδα του Linux Foundation.
Δηλαδη στην αγορα θα εχουμε ολους σχεδον τους ισχυρους παικτες κατασκευαστων κινητων, που θα εχουν Linux λειτoυργικα, οπου το ενα θα ειναι φυσικα, ανταγωνιστικο των αλλων!!
Επαναφερω λοιπον αυτη την ειδηση τωρα, με σκοπο να γινουν πιο κατανοητα τα κολπα της αγορας, που φυσικα εχουν στοχο τη τσεπη του καταναλωτη.
Ολα λοιπον τα λειτουργικα αυτα που κυκλοφορουν για μικρες συσκευες, αναμεσα τους & το nAdroid της Google, καλλιστα μπορουν να τρεχουν σε notebooks, ειναι παραπανω απο απλα στη χρηση, ευελικτα, ασφαλη…
& ομως!!! Δεσμιοι των συμφεροντων οι πιο πολλοι κατασκευαστες εριξαν στην αγορα μικρα μηχανηματα (notebooks) με xp σα λειτουργικο συστημα!
Κοψοχρονια κιολας, το δινε η Microsoft, κανοντας φυσικα οπου την επειρνε & τους αναλογους εκβιασμους.
Ας ξυπνησουμε λοιπον & ας μη χαβουμε οτι μας σερβιρουν για τα δικα τους συμφεροντα & τσεπες.
Αλλωστε δε πρεπει να ξεχναμε πως η αγορα στην Ελλαδα στα ειδη τεχνολογιας ειναι & ως 30% πιο ακριβα απο αλλες Ευρωπαικες χωρες!

 

 

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2010, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών για υπολογιστές παγκοσμίως και η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής παγκοσμίως κινητών τηλεφώνων, Intel και Nokia αντίστοιχα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκινήσουν ένα νέο project ανοικτού λογισμικού ονόματι MeeGo, του οποίου η ανάπτυξή τελεί υπό την αιγίδα του Linux Foundation.

To MeeGo είναι μια νέα πλατφόρμα, ικανή να τρέξει σε ένα μεγάλο πλήθος υπολογιστικών συστημάτων όπως, κινητά, netbooks, τηλεοράσεις, multimedia συστήματα αυτοκινήτων (GPS Navigation, MultiMedia Players) και φυσικά είναι βασισμένο στο Linux!

Ακόμη μπορεί να εγκατασταθεί και σε Desktops και Laptops. Εδώ να αναφέρουμε πως δεν είναι και λίγοι αυτοί που θέλουν το MeeGo στο Desktop τους.

Η ένωση του Maemo και Moblin, έχει σαν στόχο να φέρει τα πλεονεκτήματα των δύο αυτών λειτουργικών και να φέρει έτσι στην αγορά μια πλατφόρμα ικανή να ενσωματωθεί σε πλήθος υπολογιστικών συστημάτων.

Το MeeGo προσφέρει επίσης ένα πολυπλατφορμικό περιβάλλον εργασίας για τους προγραμματιστές του. Αυτό σημαίνει πως κάθε εφαρμογή που γράφει κάποιος για το MeeGo την ίδια στιγμή, θα μπορεί να τη διαθέσει και για λειτουργικά όπως το Maemo και Symbian^3. Περισσότερα για αυτό θα πούμε σε επόμενο άρθρο.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του MeeGo

1.Υποστηρίζει μεγάλο πλήθος αρχιτεκτονικών.

2.Υποστηρίζει τη χρήση πολλαπλών καταστημάτων εφαρμογών (ovi storeIntel AppUp Store)

3.Είναι ένα Project, το οποίο ακολουθεί τις καλύτερες πρακτικές ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού (Forums, Mailing Lists, Συνέδρια, Bugzilla, όλα ανοικτά στο κοινό)

4.Η ανάπτυξη του τελεί υπό την αιγίδα του Linux Foundation.

5.Κάθε εφαρμογή που θα γράφεται για MeeGo με τη χρήση της Qt, θα είναι άμεσα διαθέσιμη και για τις πλατφόρμες Maemo και Symbian^3.

6.Προσφέρει την ελευθερία στο χρήστη να τροποποιήσει το λειτουργικό σύστημα, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

7.Έχει πάνω από 1000 επαγγελματίες προγραμματιστές και εκατοντάδες άλλους προγραμματιστές ανοιχτού λογισμικού.

8.Το MeeGo είναι ανοιχτό στην κοινότητα. Και η κοινότητα είναι πάντα ένα από τα μεγαλύτερα χαρτιά σε κάθε open source project. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του με πάμπολλους τρόπους.

9.Από την πρώτη έκδοση του, το MeeGo, είναι διαθέσιμο σε ένα μεγάλο σύνολο γλωσσών όπως: Κινέζικα, Ιαπωνικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρώσικα, Αγγλικά, Ισπανικά, Σουηδικά, Πολωνικά, Φινλανδικά.

Πολλοί αναρωτιούνται αν το MeeGo θα καταφέρει να εδραιωθεί στον χώρο των mobile συσκευών.

Προσωπικά πιστεύω πως έχει τις δυνατότητες για να τα καταφέρει. Και αυτό είναι θέμα χρόνου. Το μόνο που περιμένουμε τώρα, είναι η έκδοση MeeGo v1.2 των Απρίλιο του 2011, η οποία θα είναι έτοιμη για τον τελικό χρήστη, μιας και οι μέχρι τώρα εκδόσεις απευθύνονται στους προγραμματιστές περισσότερο εφόσον παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. Πολύ πιθανό να δούμε και κάποια smartphones αλλά και tablet στην αγορά μαζί με το πολυαναμενόμενο αυτό λειτουργικό.

 

 

 

               UBUNTU PHONE OS

 

Το γνωστό λειτουργικό έρχεται στις κινητές συσκευές


Η Canonical, εταιρεία που αναπτύσσει και εξελίσσει το γνωστό λειτουργικό Ubuntu, ανακοίνωσε το Ubuntu Phone OS, την «κινητή» δηλαδή έκδοση του γνωστού λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα για κινητές συσκευές.

Το νέο σύστημα έχει πολλά κοινά σημεία με την πλατφόρμα του Android, με πολλές ομοιότητες να βρίσκονται στους drivers του. 

Η αρχιτεκτονική που υποστηρίζει είναι τόσο ARM, όσο και x86, ενώ σημαντική είναι η απουσία της μηχανής Java Virtual Machine, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα να επεξεργάζεται πιο γρήγορα τις διάφορες εφαρμογές και με χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης.

Η πρώτη εμφάνισή του, υπολογίζεται για τις αρχές του 2014, όμως άμεσα κυκλοφόρησαν κάποιες ειδικά διαμορφωμένες εκδόσεις για συγκεκριμένες συσκευές όπως για το Galaxy Nexus. 


 

 

Για να μπορεί να αποδώσει το νέο σύστημα, οι ελάχιστες απαιτήσεις θα είναι ο CortexA9 επεξεργαστής με χρονισμό στο 1 GHz, 512-1GB μνήμης RAM και οθόνη αφής πολλαπλών επαφών (multitouch).

Το γραφικό περιβάλλον του Ubuntu Phone OS θυμίζει αρκετά τα Windows 8, με τις συσκευές που θα το ενσωματώσουν να έχουν τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής του σε λειτουργικό για υπολογιστές, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με οθόνες.


                     SYMBIAN

 

 

ΤSymbian OS είναι λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, αποτελεί εξέλιξη του λειτουργικού συστήματος EPOC από την Psion. To Symbian OS δημιουργήθηκε με τη γλώσσα προγραμματισμού C++ από τη Symbian Ltd. To λειτουργικό σύστημα Symbian OS «τρέχει» σε κινητά της Nokia, Sony Ericsson, Benq-Siemens, Samsung, Motorola, NTT DoCoMo. Επίσης στο Symbian OS έχουν βασιστεί αρκετές πλατφόρμες όπως Nokia Series 60, Series 80, Series 90, UIQ και η FOMA.

 

Ιστορια του Symbian OS

 

 

Το 1980, ιδρύεται η εταιρεία Psion από τον David Potter.

Το 1991, η Psion λανσάρει τους υπολογιστές παλάμης Psion Series 3 με λειτουργικού σύστημα EPOC16 OS (αλλιώς SIBO), διατεθήκαν ως 1998.

Το 1997, λανσάρει υπολογιστές παλάμης Psion Series 3 με λειτουργικού σύστημα EPOC32.

Το 1998, ιδρύεται η εταιρεία Symbian από τις Ericsson, Nokia, Motorola και Psion.

Το 1999, διατίθεται το EPOC Release 5 OS, γνωστό και σαν Symbian OS 5.0.

Το 2000, διατίθεται το EPOC Release 5u OS (το γράμμα u έχει προέλθει από τη λέξη unicode), γνωστό και σαν Symbian OS 5.1.

Το 2001, διατίθεται το EPOC Release 6, γνωστό και σαν Symbian OS 6.0 και 6.1.

Το 2003, λανσάρει το Symbian OS 7.0 και 7.0s.

Το 2004, η Psion απορροφάται από τις εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο Symbian. Διατίθενται οι εκδόσεις 8.0, 8.1a και 8.1b του Symbian OS. Η έκδοση 8.1b ήταν η πρώτη όπου ο πυρήνας χρησιμοποιούσε τον EKA2.

Το 2005, δημιουργείται το Symbian OS 9.0, το οποίο όμωςδεν δόθηκε σε δημόσια χρήση, αλλά χρησιμοποιήθηκε εσωτερικά από τη Symbian για λόγους δοκιμών. Αρχές του 2006 διατέθηκε στην αγορά το λειτουργικό σύστημα Symbian OS 9.1.

Το 2006, διατίθεται το λειτουργικό σύστημα Symbian OS 9.2, με κύρια νέα χαρακτηριστικά την υποστήριξη Bluetooth 2.0 (από 1.2 στην προηγούμενη έκδοση), OMA Device Management 1.2 (από 1.1.2) και βελτιώσεις στον προεγκατεστημένο web browser.

12 Ιουλίου 2006, διατίθεται το λειτουργικό Symbian OS 9.3, υποστηρίζει καλύτερη διαχείριση μνήμης, Wi-Fi 802.11. • Η έκδοση Symbian OS 9.5, ανακοινώθηκε για το Μάρτιο του 2007, οι εφαρμογές αναμένεται να ξεκινούν κατά 75% γρηγορότερα. Υποστηρίζει ψηφιακή τηλεόραση, μετάδοση σε DVB-H και ISDB-T , και υποστηρίζει SQL μεσω του SQLite.

               

 

 

Πως να προστατευτούμε από την ακτινοβολία

 

 

 

Προκειμένου να μας βοηθήσουν να αξιοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο με τον μικρότερο πιθανό κίνδυνο, οι έλληνες ερευνητές συνέταξαν τον δεκάλογο της ασφαλούς χρήσης του τον οποίο και σας παρουσιάζουμε...
1. Χρησιμοποιούμε το κινητό με τον κλασικό τρόπο, φέρνοντάς το στο αφτί, μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
2. Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε σύστημα hands-free, blue tooth ή ανοιχτής ακρόασης.
3. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο συνομιλίας. Σε μακρά συνομιλία αλλάζουμε αφτί κάθε λεπτό ώστε να μην επιβαρύνεται η ίδια πλευρά του εγκεφάλου.
4. Αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ακόμη και με σύστημα hands-free, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η συνομιλία αποσπά την προσοχή από την οδήγηση. Αν είναι αναγκαίο να μιλήσουμε, σταθμεύουμε το αυτοκίνητο.
5. H αποστολή και η λήψη μηνυμάτων δεν ενέχουν κινδύνους αφού το κινητό είναι μακριά από ζωτικά όργανα.
6. Τα παιδιά κάθε ηλικίας πρέπει να συνηθίσουν να το χρησιμοποιούν μόνο για μηνύματα και μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις με τον κλασικό τρόπο ή κατά προτίμηση με hands-free.
7. Αποφεύγουμε τη χρήση κινητών κατά τις ώρες της κατάκλισης, πριν και μετά τον ύπνο. Αλλωστε σε χώρους που υπάρχει σταθερό τηλέφωνο δεν δικαιολογείται συνήθως η χρήση του κινητού τηλεφώνου.
8. Οταν η οθόνη του κινητού δείχνει χαμηλό σήμα, αυτό σημαίνει ότι το κινητό θα χρησιμοποιήσει όλη την ισχύ του για να επιτευχθεί η επικοινωνία. Επειδή λοιπόν η εκπομπή ακτινοβολίας είναι ισχυρότερη, είτε αποφεύγουμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε το χρησιμοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα.
9. Καθώς οι επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού με τον κλασικό τρόπο (η συσκευή στο αφτί μας) μπορεί να μη γίνονται άμεσα αντιληπτές αλλά να απαιτείται μεγάλο διάστημα χρόνου, δεν μπορούμε ακόμη να αποενοχοποιήσουμε τα κινητά.
10. H έκρηξη της μπαταρίας που έχει συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται σε υπερφόρτιση και θέρμανση της μπαταρίας και δεν σχετίζεται με την εκπομπή ακτινοβολίας.
Τι είναι το
SAR?

 

 

 

 

SAR - Specific Absorption Rate
Απόδοση στα Ελληνικά: Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης
Ο SAR είναι ένα μέτρο της ισχύος που απορροφάται ανά μονάδα βάρους των βιολογικών ιστών και εκφράζεται σε watt ανά κιλό ή watt ανά γραμμάριο (watt / kg ή watt / g). Ανεξάρτητοι φορείς καλούνται να ελέγξουν την RF ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και την επίδρασή της στους βιολογικούς ιστούς. Στα εργαστήρια, οι μετρήσεις του SAR γίνονται στην υψηλότερη επιτρεπτή ισχύ εκπομπής των κινητών τηλεφώνων.

Το SAR περιγράφει την απορροφούμενη ισχύ ανά μονάδα μάζας βιολογικού ιστού και δίδεται από τη σχέση SAR = (σ * Ε^2)/ (2 * ρ) όπου σ = η ειδική αγωγιμότητα του ιστού (σε S/m), E = η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου (σε V/m) και ρ = η πυκνότητα του ιστού (σε Kgr/m^3).

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν θέσει αυστηρά όρια για τον έλεγχο της εκπεμπόνης ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. Οι κατασκευάστριες εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες των κινητών τους το SAR. Ωστόσο, εφόσον κάποια συσκευή υπερβαίνει τα επιτραπτά όρια του Ρυθμόυ Ειδική Απορρόφησης ακτινοβολίας δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά.

Προς το παρόν και ενώ τα αποδεκτά επίπεδα SAR στην Ε.Ε. είναι 2,0 W/kg η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών έχει μετρηθεί μεταξύ των 0,5 και 1,0 W/kg.

 

 

 

 

Ιστορία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

 

 

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973. Ήταν ένα μουντό ανοιξιάτικο πρωινό στη Νέα Υόρκη. Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της «Μοτορόλα», περπατώντας σ' ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ ΄Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.
Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της «Μοτορόλα» DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα τωνλεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G)

Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη ξεπερνά το 30%, με αλματώδη άνοδο στις φτωχές χώρες του πλανήτη και κυρίως στην Αφρική. Η φιλανδική εταιρεία Nokia, με μερίδιο αγοράς 36%, κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών. Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αντέτεινε την αφερεγγυότητα του οργανισμού (καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθανε και τα 15 χρόνια, Υπόθεση Τόμπρα κ.ά.), αλλά και τα οικονομικά οφέλη, που θα είχε από τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες. Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (έπειτα TIM και νυν WIND).

H ΤΙΜ ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, ήταν o τρίτος παίκτης της αγοράς (Ιανουάριος 1998) και η Q, εταιρεία του ομίλου Φέσσα, ο τέταρτος (19 Ιουνίου 2002). H Q στη συνέχεια εξαγοράσθηκε από την TIM (Ιανουάριος 2006) κι έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, ΤΙΜ, Vodafone και Cosmote, που είναι η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700-1400€, το τέλος ενεργοποίησης 85€, το μηνιαίο πάγιο 40€ και το λεπτό ομιλίας 0,25€. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200.000 συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. 13 χρόνια μετά, λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές (Δεκέμβριος 2006), που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία:

Techblog.gr

Myphone.gr

el.wikipedia.org