ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΟΣ

2010-2011

 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

 

ΘΕΜΑ ΄΄ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ΄΄

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

΄΄ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΡΑΙΜΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ  ΠΕΛΟΥΜΠΗΣ΄΄

 

ΒΑΘΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011


ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ…………………………...3

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ…...4

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….5

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ……10

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ….14

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 3D ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΘΕΑΣΗΣ…17

 

 

 

 

 


 

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

.

 

 

Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Aποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον Κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών και δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως και τη μετάδοσή τους. Συνήθως, λέγοντας "τηλεόραση" εννοούμε τη συσκευή, δηλαδή τον δέκτη, ο οποίος λαμβάνει το (τηλεοπτικό) σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες (ή αλλιώς κανάλια) με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής (μετατροπή του σήματος σε εικόνα και ήχο). Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό πρόθεμα "τηλε-" (="μακριά") και την λέξη "όραση".

 

 

 

Η τηλεόραση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πολλά τα θετικά της, όπως και τα αρνητικά της. Ως μαθητές του Στ΄ 2 των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε να ερευνήσουμε αυτό το θέμα, μιας και αφιερώνουμε πολλές ώρες από τη ζωή μας βλέποντας τηλεόραση.
Μετά από συζήτηση και έντονο προβληματισμό στο συγκεκριμένο θέμα, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση της τηλεόρασης και να το μοιράσουμε στις τρεις τελευταίες τάξεις του σχολείου μας. Θέλουμε να μάθουμε από τους συμμαθητές μας το ρόλο που παίζει η τηλεόραση στην καθημερινότητα τους καθώς και τη γνώμη τους, αν και κατά πόσο επεμβαίνει θετικά ή αρνητικά στη ζωή τους και πόσο τελικά μπορούμε ή δεν μπορούμε να ζήσουμε με ή χωρίς αυτήν και πόσο μας επηρεάζει.

 

 

 

Η ιστορία της τηλεόρασης

Από την πρώτη τηλεόραση των 30 γραμμών περάσαμε στην πλήρως ψηφιακή τηλεόραση του ΣΚΑΪ

 

 

Πέρασαν ακριβώς 79 χρόνια για την εξέλιξη αυτή, αφού τον Απρίλιο του 1927 μεταδόθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο δελτίο ειδήσεων από την τηλεόραση. Τον Απρίλιο του 2006 η τηλεόραση του ΣΚΑΪ χρησιμοποιώντας πλήρως την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας βγαίνει στον «αέρα».

Η τηλεόραση στην Ελλάδα

Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951 οπότε με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων - διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα - ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Αυτό ορισμένοι το θυμούνται. Οι νεότεροι μπορούν να ανατρέξουν στο αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ξεκινά η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.

Το 1969 γίνεται η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη.

Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».

 

 

 

Είναι καταπληκτική, είναι διασκεδαστική, είναι πολύ μα πολύ χρήσιμη και χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε μια ημέρα! Έτσι θα απαντούσατε αν σας ζητούσε κανείς να χαρακτηρίσετε την τηλεόραση, σωστά;

Είναι όμως πράγματι τόσο καλή για μας η τηλεόραση; Πολλοί γιατροί και επιστήμονες υποστηρίζουν πως όχι!

Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία, η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης στην παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα παχυσαρκίας και καρδίας όπως και τάση για κάπνισμα στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές μελέτησαν γύρω στα 1.000 παιδιά που γεννήθηκαν τα έτη 1972-1973, από την ηλικία των 5 μέχρι τα 26 τους χρόνια. Περίπου κάθε 2 χρόνια συζητούσαν με τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά για τις ώρες που παρακολουθούσαν καθημερινά τηλεόραση και τα εξέταζαν για να εξακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους.

Η μελέτη έδειξε ότι ανάμεσα στους 26χρονους, το 17% των παχύσαρκων, το 17% των καπνιστών, το 15% αυτών που είχαν ψηλή χοληστερόλη και το 15% αυτών που δεν ασκούνταν τακτικά οφειλόταν στο ότι τα άτομα αυτά παρακολουθούσαν περισσότερες από 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.Πώς προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα η τηλεόραση;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τις διαφημίσεις ανθυγιεινών προιόντων διατροφής. Παράλληλα η τηλεόραση αντικαθιστά άλλες δραστηριότες που θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά, οι οποίες θα αντιστοιχούσαν σε γυμναστική. Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνοντας αποκτούν προβλήματα παχυσαρκίας.

Επίσης οι διαφημίσεις τσιγάρων που προβάλλονται στην τηλεόραση, ωθούν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν, στο κάπνισμα.

Η έρευνα αυτή δεν μπόρεσε να καθορίσει το "υγιές όριο" παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα, αφού δεν βρέθηκαν αρκετά άτομα που να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση για να μελετηθούν!

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα άτομα που παρακολουθούσαν λιγότερο από μια ώρα την ημέρα, ήταν τα πιο υγιή!

 

Η βία στην τηλεόραση και τα παιδιά.

 



 

Η τηλεόραση μπορεί να επηρεάζει πολύ έντονα τα παιδιά και τους έφηβους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα μηνύματα που μεταδίδονται και διαφοροποιούν τις αντιλήψεις και συμπεριφορά τους. Δυστυχώς έρευνες έχουν δείξει ότι 61% όλων των προγραμμάτων στην τηλεόραση περιέχουν κάποια μορφή βίας.

Τα παιδιά σε ανεπτυγμένες χώρες, καθημερινά για 3 έως 4 ώρες παρακολουθούν τηλεόραση. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, όταν ένα άτομο θα φτάσει στην ηλικία των 70 ετών θα έχει περάσει 7 έως 10 χρόνια της ζωής του παρακολουθώντας τηλεόραση.

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν τα ακόλουθα ανησυχητικά αποτελέσματα:

·         τα παιδιά μιμούνται τη βία που βλέπουν στην τηλεόραση

·         αποδέχονται σταδιακά τη βία σαν μέσο επίλυσης προβλημάτων

·         συνηθίζουν τον τρόμο της βίας, δεν συγκινούνται απ' αυτή και γίνονται απαθείς μπροστά στη βία που παρακολουθούν

·         ταυτοποιούν τους εαυτούς τους με ορισμένους χαρακτήρες που βλέπουν είτε αυτοί είναι θύτες είτε θύματα 

Η συνεχής παρακολούθηση στην τηλεόραση επεισοδίων βίας από τα παιδιά, τους δημιουργεί περισσότερη επιθετικότητα. Ιδιαίτερα επιβλαβή είναι προγράμματα στα οποία η βία φαίνεται πολύ αληθοφανής, επαναλαμβάνεται συχνά και περνά ατιμώρητη.

Παιδιά τα οποία έχουν διάφορα προβλήματα όπως διαταραχές της συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικές αστάθειες και παρορμητικότητα έχουν περισσότερο κίνδυνο για να επηρεασθούν ή και να μιμηθούν τα βίαια που βλέπουν. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά ακόμα και όταν στο οικογενειακό περιβάλλον δεν υπάρχει τάση για επιθετικότητα.

Εκείνο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η επίδραση και ο αντίκτυπος στη συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να φανεί όχι μόνο άμεσα αλλά και να εμφανιστεί χρόνια μετά. 

Η βία που βλέπουν τα παιδιά στην τηλεόραση δεν είναι ο μόνος λόγος πρόκλησης και δημιουργίας επιθετικής ή βίαιης συμπεριφοράς αλλά σίγουρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς.

Ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός για την προστασία των παιδιών από την υπερβολική βία που παρουσιάζεται στη τηλεόραση. Ορισμένα απλά μέτρα εάν ληφθούν μπορούν να προλάβουν ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά. Τα μέτρα αυτά είναι: 

1.    οι γονείς πρέπει να προσέχουν τι προγράμματα βλέπουν τα παιδιά τους και να παρακολουθούν ορισμένα μαζί τους

2.    πρέπει να βάζουν όρια στο χρόνο κατά τον οποίο τα παιδιά θα βλέπουν τηλεόραση και μια καλή ιδέα είναι να μετακινήσουν μια συσκευή τηλεόρασης, εάν υπάρχει, από το δωμάτιο του παιδιού

3.    είναι σημαντικό οι γονείς να εξηγούν στα παιδιά ότι ενώ κατά τις πράξεις βίας στην τηλεόραση οι ηθοποιοί δεν παθαίνουν τίποτα, στην πραγματική ζωή ανάλογες πράξεις προκαλούν πόνο, σοβαρούς τραυματισμούς και θάνατο

4.    πρέπει να απαγορεύουν στα παιδιά τους να βλέπουν προγράμματα που είναι γνωστό ότι είναι βίαια, να αλλάζουν κανάλι όταν εμφανίζονται απαράδεκτες βίαιες σκηνές και ταυτόχρονα να επεξηγούν στα παιδιά τους γιατί το κάνουν αυτό

5.    να αποδοκιμάζουν βίαια επεισόδια που παρουσιάζονται στην τηλεόραση στην παρουσία των παιδιών τους και να τονίζουν την άποψη ότι  τέτοια συμπεριφορά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων

6.    πρέπει οι γονείς των παιδιών να έρχονται σε επικοινωνία με γονείς άλλων παιδιών συνομήλικων και φίλων ή συμμαθητών των δικών τους παιδιών και να συμφωνούν να εφαρμόζουν, κοινούς κανόνες, όσον αφορά το είδος των προγραμμάτων που θα αφήνουν τα παιδιά τους να βλέπουν και την χρονική διάρκεια που θα επιτρέπουν για την παρακολούθηση της τηλεόρασης 

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μορφώνονται από το σχολείο και από τους γονείς τους για θέματα σχετικά με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και την τηλεόραση. Στις ΗΠΑ όλο και περισσότερα σχολεία περιλαμβάνουν μέσα στη διδακτέα ύλη και μάθημα για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όπως είναι γνωστό, πριν από δέκα περίπου χρόνια στην Ευρώπη εμφανίστηκε σαν πειραματική εφαρμογή η ιδέα της ψηφιακής τηλεόρασης. Η ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση πλεονεκτεί σε σχέση με την αναλογική μετάδοση λόγω της υψηλής ευκρίνειας της εικόνας, της πολύ καλής ηχητικής απόδοσης, της βελτιωμένης πιστότητας λήψης του σήματος και την υποστήριξη αμφίδρομων πολυμεσικών υπηρεσιών.

Σήμερα, η ψηφιακή τηλεόραση έχει κάνει αρκετά βήματα εξέλιξης και έχει διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πιο γνωστά Ευρωπαϊκά πρότυπα ψηφιακής τηλεόρασης είναι η καλωδιακή (DVB-C) και η δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση (DVB-S).

Στην Ελλάδα καλωδιακή τηλεόραση δεν υπάρχει, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια πλατφόρμα δορυφορικής τηλεόρασης.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στην Ευρώπη ένα νέο πρότυπο ψηφιακής τηλεόρασης, η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial).
Το σύστημα χρησιμοποιείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Στην Ελλάδα η πρώτη αξιόλογη προσέγγιση στην τεχνολογία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης υπό την συνεργασία του Κέντρου τεχνολογικής έρευνας Κρήτης, του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΑΙΤΕ Κρήτης, του τοπικού τηλεοπτικού καναλιού Κρήτη TV και του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στο σύστημα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, το τηλεοπτικό το σήμα (εικόνα και ήχος) κωδικοποιείται με τον αλγόριθμο συμπίεσης MPEG-2 όπως ακριβώς και με τα συστήματα DVB-S και DVB-C, με αποτέλεσμα την υψηλή ποιότητα του. Συγκεκριμένα η ανάλυση του βίντεο είναι 720×480 pixels (ποιότητα DVD) ενώ ο ήχος είναι πολυκάναλος (6 κανάλια).

Το DVB-T σχεδιάστηκε ώστε να χρησιμοποιεί τα ίδια κανάλια με τη συμβατική (αναλογική) τηλεόραση UHF των 8 MHz και να εξασφαλίζει μέγιστο δυνατό ρυθμό μετάδοσης (bit rate) που μπορεί να φθάσει μέχρι 20 Mbit/s. Το σύστημα είναι δυνατόν να προσαρμοσθεί ώστε να χρησιμοποιεί και τηλεοπτικά κανάλια των 7 και 6 MHz.

Η δορυφορική και η καλωδιακή τηλεόραση προσφέρουν μεγαλύτερους ρυθμούς μετάδοσης από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Παρόλα αυτά, το DVB-T σαν τεχνολογία έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα δύο ψηφιακά πρότυπα το οποίο το κάνουν αισθητά να ξεχωρίζει και να δημιουργούν μια νέα προοπτική για το μέλλον της τηλεόρασης.

-  Στην περίπτωση της δορυφορικής και καλωδιακής τηλεόρασης, η λήψη του ψηφιακού σήματος προϋπόθετε ιδιαίτερο εξοπλισμό (δορυφορικό δέκτη και καλωδιακή υποδομή αντίστοιχα). Αντίθετα στο σύστημα DVB-T ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει το ψηφιακό σήμα εύκολα και αξιόπιστα μέσω μιας απλής κεραίας UHF εσωτερικής η εξωτερικής. Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί ότι ο χρήστης πρέπει να διαθέτει και έναν αποκωδικοποιητή για το επίγειο ψηφιακό σήμα. Στην αγορά διαθέτονται αρκετοί δέκτες-αποκωδικοποιητές (set-top box). Στο σχήμα 1 απεικονίζεται η σύνδεση του set-top box με την τηλεόραση.

Οι αποκωδικοποιητές οι οποίοι υποστηρίζουν διαδραστικές υπηρεσίες και πολυμεσικές εφαρμογές, όπως πχ η πρόσβαση στο Internet ονομάζονται MHP (Multimedia Home Platform). Βέβαια ο χρήστης εναλλακτικά μπορεί να παρακολουθήσει το ψηφιακό πρόγραμμα στον υπολογιστή ή στο PDA του (σχήμα 2), αρκεί να προμηθευτεί μια PCMCIA κάρτα DVB-T για την λήψη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Οι κάρτες αυτές έχουν δύο υποδοχές, στην πρώτη υποδοχή συνδέεται μια μικρή εξωτερική κεραία για την λήψη του σήματος (είσοδος) και στην δεύτερη υποδοχή συνδέεται η οθόνη του υπολογιστή (έξοδος). Να σημειωθεί ότι πολλές κάρτες υποστηρίζουν και κυψελωτά δίκτυα (GSM, GPRS, UMTS) ως κανάλι επιστροφής με σκοπό την ανάπτυξη διαδραστικών υπηρεσιών.

Όσο αφορά τον παροχέα της ψηφιακής τηλεόρασης, το επίγειο σύστημα αποτελεί μια πιο οικονομική και προσιτή λύση σε σχέση με το δορυφορικό και το καλωδιακό σύστημα.

 

Σχήμα 1: Η τηλεόραση συνδέεται με τον ειδικό αποκωδικοποιητή κι’αυτός με την σειρά του συνδέεται με την κεραία UHF.

-  Το σύστημα υποστηρίζει την λήψη και από σταθερούς δέκτες αλλά και από κινητούς δέκτες. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες είναι σε θέση να παρακολουθήσουνε τα ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα στο laptop ή στο PDA όπου κι’αν βρίσκονται και ενώ κινούνται. Η καινοτόμος αυτή λειτουργία εξελίσσει και συγκλίνει διάφορους τομείς των τηλεπικοινωνιών για την παροχή νέων ελκυστικών υπηρεσιών.

settopbox

Σχήμα 2:PDA με κάρτα DVB-T για την λήψη ψηφιακών προγραμμάτων. Η κάρτα συνδέεται μέσω USB

Σε πραγματικές συνθήκες επίγειας λήψης τα σήματα καταφθάνουν από πολλές έμμεσες διαδρομές (σχήμα 3). Το φαινόμενο λήψης από πολλαπλές διαδρομές ( multipath reception) αναφέρεται στην συλλογή όλων των ανακλάσεων του σήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξασθένιση στο τελικό σήμα που φθάνει στον δέκτη.

Για παράδειγμα, τα καθυστερημένα σήματα δημιουργούν προβλήματα διπλών ειδώλων στην τηλεόραση.

Είναι προφανές ότι σε συνθήκες επίγειας κινητής λήψης, ο θόρυβος και η απώλεια λήψεως είναι πολύ μεγαλύτερα. Για να υποστηρίξει κινητούς χρήστες, το σύστημα DVB-T χρησιμοποιεί την διαμόρφωση COFDM (Ορθογωνική πολύπλεξη με διαίρεση συχνότητας). Η διαμόρφωση OFDM χρησιμοποιείται δεδομένης της καλής συμπεριφοράς της σε περίπτωση λήψης από πολλαπλές διαδρομές, υποστηρίζοντας μεγάλες ταχύτητες κίνησης του δέκτη.

Τέλος η διαμόρφωση OFDM μπορεί να καλύψει και να οργανωθεί σε περιοχές με κυψελωτή δομή (άρα και να συνδυαστεί με τα κυψελωτά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας).

 

Σχήμα 3: To φαινόμενο λήψεων από πολλαπλές διαδρομές

-  Ένα απ’τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι η οικονομία συχνοτήτων. Συγκεκριμένα 4 συμβατικά κανάλια (προγράμματα) ή 1 τηλεόρασης μεγάλης ευκρίνειας χωρούν σε ένα κανάλι των 8 MHz. Το σύστημα λοιπόν DVB-T προσφέρει την δυνατότητα να εκπέμπονται από την ίδια συχνότητα πολλά προγράμματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα απελευθέρωση συχνοτήτων άρα και λύση στην υπερκάλυψη συχνοτήτων.

Λόγω της ικανότητας που επισημάνθηκε, του συστήματος DVB-T να εξουδετερώνει τις ανακλάσεις, υποστηρίζεται η δυνατότητα κατασκευής μονοσυχνοτικών δικτύων (SFN=Single Frequency Network), δηλαδή η δυνατότητα σ’ένα δίκτυο να εκπέμπει από την ίδια συχνότητα σε όλη την επικράτεια, γεγονός που συντελεί σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία συχνοτήτων.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί η Ελληνική κρατική τηλεόραση δεν χρησιμοποιεί μια ενιαία συχνότητα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για όλη την Ελλάδα. Στην Αττική χρησιμοποιήθηκε το UHF κανάλι 48, στην Θεσσαλονίκη το κανάλι 56 και στην Θεσσαλία το κανάλι 53. Αυτό οφείλεται στο ότι οι παροχές υπηρεσιών του DVB-T χρησιμοποιούν την ζώνη του ράδιο-φάσματος UHF και στην Ελλάδα δεν είναι ελεύθερες οι συχνότητες (τα κανάλια) αφού τα UHF είναι «υπερφορτωμένα» από την χρήση τους για την αναλογική τηλεόραση.

Με την εισαγωγή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης θα πρέπει να υπάρξουν εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις για μια διαφορετική κατανομή του ράδιο-φάσματος. Η ανακατανομή του φάσματος βρίσκεται στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών Digital Switchover, το οποίο αποτελεί ένα project της Eυρωπαικής Ένωσης σύμφωνα με το οποίο τα κράτη-μέλη αναγκάζονται μέχρι το 2012 στο να καταργήσουν πλήρως την εκπομπή του αναλογικού σήματος και να υιοθετήσουν πλήρως το σύστημα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Είναι σίγουρο, ότι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί μια ευκαιρία για σύγκλιση ανάμεσα στις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και στις τηλεοπτικές εταιρίες. Ο αμφίδρομος χαρακτήρας του συστήματος υποστηρίζει πλήρως διαδραστικές υπηρεσίες αφού το κανάλι εκπομπής προσφέρει υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης των δεδομένων έως 20Mbps και όσον αφορά τις επιδόσεις του δικτύου για τον πραγματικό ρυθμό μεταφοράς δεδομένων εξαρτάται από την τεχνολογία που θα εφαρμοστεί στο κανάλι επιστροφής. Για κανάλι επιστροφής χρησιμοποιούνται όπως αναφέρθηκε παραπάνω διάφορες δικτυακές τεχνολογίες όπως GSM, GPRS, UMTS και WLAN.

Το δίκτυο TCP/IP over DVB-T προσφέρει διάφορες υπηρεσίες όπως είναι:
• Πρόσβαση στο διαδίκτυο
• Ταυτόχρονη εγγραφή και τηλεθέαση
• E-shopping
• Τηλεδιάσκεψη
• Βιντεόφωνο
• Τηλε-εκπαίδευση
• Τηλε-πλοήγηση και πληροφορίες οδήγησης (πχ η κίνηση στους δρόμους)
• Επιλογή προβολής συγκεκριμένου τηλεοπτικού προγράμματος ή ταινίας οποιαδήποτε επιθυμητή ώρα
• Ταυτόχρονη λήψη πολλών καναλιών
• Ηλεκτρονικά Στοιχήματα και παιχνίδια
• Υπηρεσίες teletext

• Λήψη δυναμικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τα τηλεοπτικά προγράμματα. Για παράδειγμα στην μετάδοση ενώς ποδοσφαιρικού αγώνα να παρέχονται πληροφορίες για τα εισιτήρια του αγώνα, πληροφορίες για την αγωνιστική απόδοση κάθε παίχτη, πληροφορίες ιστορικής αναδρομής των ομάδων, πληροφορίες για το στοίχημα κ.α

Την τελευταία διετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναπτυχθεί αρκετά project για την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας DVB-T με σκοπό την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.
Μελέτες, έρευνες και πειράματα έχουν διεξαχθεί για την ενσωμάτωση επίγειων ψηφιακών δεκτών στα αυτοκίνητα και στα κινητά τηλέφωνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση της εταιρίας Nokia για την δημιουργία του πρώτου κινητού με ικανότητα λήψης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι κινητές συσκεύες ονομάστηκε DVB-H, αρχικά από το Digital Video Broadcasting Handheld.

Η ανάγκη των χρηστών για νέες υπηρεσίες και εφαρμογές, οδήγησαν σε ταχύς ρυθμούς την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και τεχνολογιών με κύριο ευνοημένο φυσικά τον επιχειρηματικό τομέα. Οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και τα τηλεοπτικά κανάλια προφανώς θα έχουν σημαντικό οικονομικό κέρδος. Από την μεριά του ο χρήστης, θα’χει πολύ καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, περισσότερες επιλογές και ταχεία πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα.

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση συμβάλει σε μια νέα τεχνολογική εποχή, η οποία θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή μας.

      Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Σερρών οργάνωσε και σχεδίασε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ένα δίκτυο δημοτικών σχολείων που επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα για την Αγωγή Τηλεόρασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το δίκτυο αφορούσε 26 σχολεία των νομών Σερρών, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Ροδόπης και Καβάλας. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρακολούθησαν ένα διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο κατά τη διάρκεια του οποίου παρέλαβαν φάκελο με το απαραίτητο υλικό (εποπτικό, χρονοδιάγραμμα, υποχρεώσεις, δραστηριότητες για την τάξη κλπ). Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου και οι δραστηριότητες του προγράμματος ξεκίνησαν το Φλεβάρη του 2008. Παράλληλα με το Δίκτυο πραγματοποιήθηκε μεγάλη στατιστική έρευνα με δείγμα τους συμμετέχοντες μαθητές και με την εποπτεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα αποτελέσματα της οποίας θα εκδοθούν και θα δημοσιοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο (τον προσεχή Νοέμβρη) όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά του και οι δράσεις των σχολείων του δικτύου. Το Δίκτυο λειτούργησε με την ευγενική χορηγία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

      Μετά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Δικτύου και ενθαρρυμένοι από τα θεαματικά του αποτελέσματα και την τεράστια απήχηση που είχε στην εκπαιδευτική κοινότητα (σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη  χώρα μας μια συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος του οπτικού αλφαβητισμού από την εκπαίδευση) αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας καλύπτοντας και άλλες περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο μισός μαθητικός πληθυσμός της χώρας και ίσως ο περισσότερο «τηλεορασόπληκτος».

 

 

Τηλεόραση 3D, Υπάρχουν κίνδυνοι κατόπιν μακροχρόνιας θέασης;

 

 

 

3D TV, το τσουνάμι της τρισδιάστατης τηλεόρασης είναι εδώ και κατακλύζει τα Ελληνικά καταστήματα ηλεκτρονικών. Εμπειρίες κινηματογράφου στο σαλόνι του σπιτιού μας και μια νέα αγορά που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Επανάσταση παρόμοια ίσως με αυτή του Full HD. Πόσο όμως ασφαλής είναι η θέαση 3D περιεχομένου. Εταιρείες όπως η Samsung έχουν εκδώσει οδηγίες για το τι θα πρέπει να προσέχουμε.

Στην πρόσφατη έκθεση dte 2010, στο περίπτερο του Techblog, είχαμε μια τηλεόραση 3D της LG και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εσάς, είχατε μείνει με το στόμα ανοιχτό. Συνάντησα όμως και κόσμο που ήταν επιφυλακτικός με τη νέα αυτή τεχνολογία, όπως τον Βιοτεχνολόγο κ. Αθανάσιο Κούλη ο οποίος μου ανέπτυξε τις ανησυχίες του για το 3D. Άρθρο του κ. Κούλη, φιλοξενούμε σήμερα στο Techblog.

ένιωθα για τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα αφού είχα βγάλει τα 3D γυαλιά. Έχω ευαίσθητα μάτια, με μυωπία και εργάζομαι καθημερινά περίπου 6 με 8 ώρες στον υπολογιστή. Ήμουν από τους λίγους Έλληνες που δεν είχαν δει τότε το Avatar 3D.

Μετά από αυτήν την εμπειρία στην dte έψαξα να βρω πληροφορίες για το μέλλον της 3D τηλεόρασης και βεβαίως να δω εάν κρύβει και κάποιους κινδύνους. Επισκέφτηκα το ATHENS VIDEO ART FESTIVAL (AVAF) στο Γκάζι. Εκεί δοκίμασα την νέα 3D τηλεόραση της Samsung και κοίταξα επί 5 λεπτά την νέα ταινία Monsters vs. Aliens 3D. Μου άρεσε πολύ, εθιστικά πολύ αλλά πάλι είχα μια μικρή ζαλάδα, αυτήν την φορά τουλάχιστον για ένα λεπτό μετά. Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω το τι βρήκα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι γονείς πρέπει να περιορίσουν το χρόνο που τα νήπια ηλικίας μέχρι δύο ετών παρακολουθούν τηλεόραση, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι ωφέλεια στην ανάπτυξή τους. Αυτή είναι η προειδοποίηση προς τους γονείς ενός κορυφαίου ειδικού σε ζητήματα που αφορούν το παιδί, του καθηγητή Δημήτρη Χρηστάκη, ερευνητή του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Παιδιά του Σιάτλ και καθηγητή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, σε μεγάλη του διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό «Acta Paediatrica». Ο κ. Χρηστάκης, εκφράζει επίσης τις επιφυλάξεις του και για τα εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά DVD που απευθύνονται στα νήπια και ισχυρίζονται ότι είναι επωφελή γι’ αυτά, παρά την έλλειψη των σχετικών επιστημονικών στοιχείων.

Μελετώντας 78 σχετικές έρευνες της τελευταίας 25ετίας, ο Έλληνας ερευνητής, διαπίστωσε ότι εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των δύο ετών παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση διεθνώς. Μερικά μάλιστα περνούν μέχρι και 40% του χρόνου που είναι ξύπνια, μπροστά από την τηλεόραση, παρόλο που καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν οφέλη από αυτή την πρόωρη έκθεση ενός παιδιού στην επίδραση της τηλεόρασης. Αν και αρκετοί γονείς θεωρούν ότι η τηλεόραση κάνει καλό στον εγκέφαλο των νηπίων, γι’ αυτό τα αφήνουν να βλέπουν με τις ώρες, οι ιατρικές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

 

Αντίθετα, σύμφωνα με άλλες μελέτες, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και DVD μπορεί να καθυστερήσει τη γλωσσική ανάπτυξη και το περιεχόμενο του λεξιλογίου. Τα νήπια τείνουν να μιμούνται αυτό που βλέπουν στην οθόνη, όμως μαθαίνουν καλύτερα από τις ζωντανές παρουσιάσεις, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μέτρια προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής στην ηλικία των επτά ετών σε όσα μικρά παιδιά έβλεπαν πολλή τηλεόραση πριν τα τρία τους χρόνια. Αρκετοί γονείς παραδέχονται ότι αφήνουν τα νήπια μπροστά από την τηλεόραση, επειδή χρειάζονται χρόνο για τους ίδιους, πράγμα που όσο κι αν είναι κατανοητό, πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό, σύμφωνα με τον έλληνα ερευνητή.

Ο κ. Χρηστάκης αποδίδει την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης στο ότι εκθέτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νηπίων σε μια σειρά από υπερβολικά ερεθίσματα, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, συνεχείς αλλαγές σκηνών, απότομες ηχητικές αλλαγές κ.α., ενώ παράλληλα υποκαθιστά άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η επαφή με τους γονείς. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες εκφράζονταν ανησυχίες για την επίδραση της τηλεόρασης στα νήπια, αλλά μόνο πρόσφατα διάφορες επιστημονικές μελέτες άρχισαν να παρέχουν εμπειρικά στοιχεία που να θεμελιώνουν αυτούς τους φόβους.