ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ:ΒΑΘΕΩΣ ΑΥΛΙΔΟΣ

2010-2011

 

 

 

 

                                ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

                            ΘΕΜΑ:ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

 

 

 

 

 

 

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ: ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΟΥΛΑΣ

Βαθύ Ιανουάριος 2010

                                                   

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ.. 1

Ηλεκτρονικο Τσιγαρο MediCre. 3

Νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. 5

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. 6

Ασφαλές το ηλεκτρονικο τσιγαρο. 6

Ηλεκτρονικο τσιγαρο μη-καρκινογονο. 8

πληροφορίες για το ηλεκτρονικο τσιγαρο και την χρήση του. 9

 

 

 


 

Ηλεκτρονικο Τσιγαρο MediCre

 

Μετά την είσοδο του στη διεθνή αγορά πάρα πολλές εταιρίες επιδίωξαν να προωθήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Άλλες με επιτυχία. Άλλες πάλι χωρίς. Αυτή, ωστόσο, που ξεχώρισε από την αρχή ήταν η εταιρεία medicre. Όλο και περισσότεροι καπνιστές βρίσκουν ‘καταφύγιο’ στο πράσινο κουτάκι της . Καπνιστές οι οποίοι είτε αποφάσισαν να μετατρέψουν το κάπνισμα σε μια υγιεινή συνήθεια είτε απογοητεύτηκαν από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα άλλων εταιρειών , κατέφυγαν σε αυτήν. Η συσκευή είναι πολύ απλή και στη χρήση, αλλά και στην κατανόηση του μηχανισμού της. Όταν ένα άτομο θέλει να καπνίσει εισπνέει στη μία άκρη τη συσκευής. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο τότε ενεργοποιεί τον αισθητήρα εισπνοής ο οποίος τραβάει ‘μίγμα’ από το φίλτρο μέσα στο θάλαμο ατμοποίησης. Το μίγμα μετατρέπεται σε ατμό ο οποίος στη συνέχει εκπνέεται. Εξομοιώνει το κάπνισμα πολύ πιο φυσιολογικά σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, όπως για παράδειγμα οι τσίχλες νικοτίνης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι μικροποσότητες νικοτίνης απορροφώνται αμέσως , σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που χρειάζονται πέντε έως και δέκα λεπτά. Η μία συσκευασία περιέχει μέσα έναν φορτιστή, πέντε φίλτρα μηδενικής περιεκτικότητας νικοτίνης και την κατεξοχήν συσκευή η οποία εμφανισιακά είναι παρόμοια με το κανονικό τσιγάρο καπνού. Οι τιμές είναι πολύ προσιτές, τόσο της κύρια συσκευής όσο και των φίλτρων τα οποία θα χρειαστεί να αλλαχθούν. Το ένα αντιστοιχεί σε ποσότητα αλλά και σε τιμή σε δέκα περίπου τσιγάρα. Εντούτοις, οι χαμηλές τιμές δεν παραπέμπουν και σε κακή ποιότητα. Το τσιγάρο και τα φίλτρα της medicre είναι Ευρωπαϊκά προϊόντα. Από την άλλη ο φορτιστής είναι φτιαγμένος στην Κίνα. Σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος η εταιρεία δεσμεύεται με τη δωρεάν αντικατάστασή του. Διάφορες στατιστικές έχουν δείξει ότι όσοι επέλεξαν τo ηλεκτρονικό τσιγάρο της medicre έμειναν απολύτως ευχαριστημένοι όχι μόνο από το κατεξοχήν προϊόν αλλά και από την τιμή, την εξυπηρέτηση, το χρόνο παράδοσης και από τις γεύσεις των φίλτρων της. Γενικά, από τότε που ο κόσμος ενημερώθηκε για τους κινδύνους που υπάρχουν πίσω από το κάπνισμα, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται αρκετά στο να διακόψουν αυτήν τη συνήθεια. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι από τα πιο καινούργια προϊόντα στη αγορά και υπόσχονται πλήρη απεξάρτηση από το κανονικό τσιγάρο. Πιο συγκεκριμένα , η medicare δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσους θέλουν να απαλλαχτούν από την άσχημη και δαπανηρή συνήθεια του καπνίσματος να αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα. Να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ. Να έχουν πολύ περισσότερη ενέργεια. Να απαλλαγούν από τον ξερόβηχα και από το σφύριγμα των πνευμόνων τους. Να βελτιώσουν την αναπνοή τους . να αρχίσουν μια καινούργια ζωή.

 

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το ηλεκτρονικό ή αλλιώς ηλεκτρικό τσιγάρο είναι μια συσκευή η οποία λειτουργεί με μπαταρίες. Η συσκευή αυτή με κάθε εισπνοή δίνει στον χρήστη μικρές δόσεις νικοτίνης ή μη νικοτίνης. Είναι μια εναλλακτική λύση για όσοι καπνίζουν διάφορα προϊόντα καπνού , όπως τσιγάρα, πούρα και άλλα. Εκτός από την νικοτίνη, ο ατμός ο οποίος εισπνέετε και στη συνέχεια εκπνέεται περιέχει και μια άλλη ουσία η οποία έχει παρόμοια μυρωδιά και γεύση με αυτήν του κανονικού τσιγάρου. Βγαίνει , λοιπόν, το συμπέρασμα ότι η συσκευή αυτή έχει καταφέρει να προσφέρει στους καταναλωτές της μια αληθινή προσομοιωτής εμπειρίας του καπνίσματος. Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σχεδόν την ίδια μορφή με ένα κανονικού τσιγάρου. Είναι ένας μακρόστενος μικρός σωλήνας στις διαστάσεις του κανονικού τσιγάρου. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν την ίδια εξωτερική εμφάνιση με το απλό τσιγάρο. Τα κλασσικά ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται άπειρες φορές. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι το φίλτρο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα τα οποία είναι μιας χρήσης .Στην Αμερική η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων μπήκε στη διαδικασία στο να ταξινομήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην κατηγορία των μηχανισμών χορήγησης φαρμάκων. Εντούτοις, τον Ιανουάριο του 2010 ένας ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε την διαδικασία αυτή της ταξινόμησης . Παρόλα αυτά μια σειρά από εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν ήδη προχωρήσει σε πωλήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2010 η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων τω ν Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προχώρησε σε ρυθμίσεις όσο αναφορά την ταξινόμηση του καθώς αντιστοιχεί και σε φάρμακο αλλά και σε μηχανή χορήγησης φαρμάκων. Στην Ευρώπη το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήρθε τον Απρίλιο του 2006. Μετά την εισαγωγή του το προϊόν αυτό άρχισε να προσαρμόζεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Αρχικά άρχισε να διατίθεται στο εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ονομασία ‘ηλεκτρονικό τσιγάρο’. Σύντομα ξεκίνησε να προσελκύει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας. Σύμφωνα με μία έρευνα ,το 2008 ο αριθμός των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου μονάχα στην Ευρώπη εκτείνονταν στους 300000. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος. Το Μάιο του 2009 η αμερικάνικη υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων προσπάθησε να ‘σαμποτάρει ‘ την επιτυχημένη πορεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δημοσίευσε έρευνες οι οποίες καταδείκνυαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βλαβερό και καρκινογόνο για την υγεία των καταναλωτών του. Εν τέλει οι συκοφαντίες αυτές διαψεύστηκαν με καινούργιες έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την συμβουλευτική επιστημονική εταιρεία Inc. Σήμερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία στις πωλήσεις του. Οι χρήστες του μένουν απόλυτα ευχαριστημένοι για την όμορφη εμπειρία καπνίσματος που τους προσφέρει αλλά και για την απαλλαγή από της βλαβερές ουσίες του κανονικού τσιγάρου.

 

 

 

 

Νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διατίθεται εδώ και δύο χρόνια στην παγκόσμια αγορά. Απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του είναι τα φιλτράκια τα οποία ο χρήστης αγοράζει κάθε φορά που του τελειώνουν. Η περιεκτικότητα της νικοτίνης των φίλτρων είναι καθαρά μια επιλογή του χρήστη. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι διαθέσιμα με φυσίγγια με μεγάλη ποικιλία όσον αφορά την ποσότητα νικοτίνης την οποία περιέχουν. Αρχικά ο χρήστης ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου ο οποίος για πρώτη φορά χρησιμοποιεί ένα, αναρωτιέται ποιο θα πρέπει να είναι το επίπεδο νικοτίνης το οποίο θα επιλέξει. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από το πόσα κανονικά τσιγάρα καπνίζει την ημέρα και από το τι μάρκα. Παραδοσιακά τσιγάρα καπνού έχουν διαφορετική περιεκτικότητα νικοτίνης ανάλογα με τη μάρκα. Επιπλέον, μια τέτοια απάντηση είναι εντελώς σχετική καθώς η διάρκεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σχεδιασμένη να ισοδυναμεί με πολλά τσιγάρα. Εάν κάποιος καπνιστής ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει το κανονικό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό θα βρει στην αγορά φιλτράκια με ποικίλες περιεκτικότητες σε νικοτίνη. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι διαθέσιμα σε 4 διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την ποσότητα την νικοτίνης. Κάθε μάρκα διαφέρει, αλλά πάνω κάτω υπάρχουν οι εξής κατηγορίες : πλήρης δόση νικοτίνης, μεσαία δόση νικοτίνης, ελάχιστη δόση νικοτίνης και τέλος, καθόλου νικοτίνη .Το επίπεδο της νικοτίνης το οποίο ο χρήστης θα επιλέξει εξαρτάται, ακόμη, και από τις προσωπικές του προτιμήσεις και από το πώς θα θέλει να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαρκούν όσο έξι κανονικά τσιγάρα καπνού, δηλαδή περίπου 60 με 80 εισπνοές. Η επιλογής μηδενικής περιεκτικότητας σε νικοτίνη είναι αρκετά χρήσιμη για όσους επιθυμούν να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα χωρίς όμως να παραιτηθούν αμέσως από τη συνήθεια του καπνίσματος. Ουσιαστικά, λοιπόν, εξαρτάται από τις συνήθειες του χρήστη. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να καπνίσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο για όσο διάστημα θέλει. Συμπερασματικά, το πιο ενδιαφέρον ερώτημα το οποίο τίθεται δεν είναι το πόσο νικοτίνη θα περιέχει το φίλτρο αλλά το πώς σκοπεύει ο χρήστης να καπνίζει το ηλεκτρονικό του τσιγάρο. Οποιοδήποτε επίπεδο νικοτίνης ή γεύση και αν επιλέξει ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος. Οποιοδήποτε στόχο και αν θέλει να πετύχει μέσα από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα τα καταφέρει. Είτε θέλει να μετατρέψει το κάπνισμα σε μια πολύ πιο υγιεινή συνήθεια, είτε θέλει να το κόψει εντελώς, το ηλεκτρονικό τσιγάρο του δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο δέχεται καλές κριτικές από το “The Doctors”

Λοιπόν, περιμέναμε πολύ καιρό και επιτέλους! Στα πρώτα δέκα προϊόντα του 2008 του “The Doctors” υπάρχει και το ηλεκτρονικο τσιγαρο με καλές κριτικές! Οι ίδιοι οι γιατροί επισήμαναν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προορίζεται για τους μη καπνιστές, ωστόσο, για τους καπνιστές φαίνεται να είναι η ιδανική επιλογή. Δεδομένου ότι όλοι οι γιατροί είναι μη καπνιστές, έβαλαν μια γυναίκα καπνίστρια, την Beverly, η οποία έχει παλέψει με το κάπνισμα για χρόνια , να δοκιμάσει το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Μετά από δύο ημέρες, είχε ελαττώσει τα τσιγάρα που κάπνιζε καθημερινά και είπε ότι είναι πραγματικά ενθουσιασμένη και ότι θα το πρότεινε σε όλους.

 

Λίγα πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε. Πρώτον αναλογία τσιγάρων σε φυσίγγιο. Tο ότι ισοδυναμεί ένα φυσίγγιο με 20 τσιγάρα είναι αμφισβητούμενο ευρέως. Τα περισσότερα φυσίγγια που έχουν δοκιμαστεί, αναλογούσαν σε 7-10 τσιγάρα. Αυτό διαφέρει ανάλογα με το αν χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα νικοτίνης για τις ανάγκες σας, καθώς και αν καπνίζετε όλη μέρα. Δεύτερον, είναι διαθέσιμα και στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή και υπάρχουν χιλιάδες

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιο φιλικό προς το περιβάλλον

 

Έχουμε δύο ανταγωνιστικά προϊόντα: Το τσιγάρο καπνού και το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Και τα δύο μπορεί να έχουν νικοτίνη και να κάνουν ευχάριστη τη συνήθεια του καπνίσματος. Αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι προϊόν μόνιμης χρήσεως. Τα φίλτρα του μπορούν να αναπληρώνονται συνεχώς. Η μπαταρία και ο ατμοποιητής διαρκούν για πολλές χρήσεις. Προφανώς αυτό δεν συμβαίνει με τα τσιγάρα καπνού.

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στη διαφορά μεταξύ των ανεπιθύμητων πραγμάτων που παράγονται με τα τσιγάρα καπνού και με τη χρήση 1 ηλεκτρονικού τσιγάρου ( που περίπου ισοδυναμεί με 10 τσιγάρα καπνού αναλογικά με τις πνοές): Άδεια πακέτα, αποτσίγαρα, στάχτες, σπίρτα, αναπτήρες και ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Ενώ με το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχετε τίποτα από όλα αυτά.

Ασφαλές το ηλεκτρονικο τσιγαρο

 

Από το 2006, το ηλεκτρονικο τσιγαρο έχει προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπου αντικατέστησαν το κανονικό τσιγαρο με το ηλεκτρονικο τσιγαρο , επίσης γνωστό ως "ασφαλές τσιγαρο".

 

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο έχει κοινά με το συμβατικό τσιγάρο όπως η αίσθηση, η εμφάνιση και η γεύση. Οι διαφορές τους όμως είναι σημαντικές, το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι απαλλαγμένο, από την πίσσα και τις 4000 χημικές ουσίες που έχει το κανονικό τσιγαρο οι οποίες οδηγούν σε αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακές παθήσεις, όπως επίσης και από την καρκινογόνο δράση του καπνού. Σε αυτό οφείλεται και η ονομασία του ως "το ασφαλές τσιγάρο".

 

Από τη στιγμή που καθορίστηκε ότι το καπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία, οι καπνοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να μειώσουν την πίσσα και την νικοτίνη, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός πιο ασφαλούς τρόπου καπνίσματος. Τίποτα ωστόσο δεν έχει πλησιάσει καν το ηλεκτρονικο τσιγαρο .

 

Αυτή η επαναστατική νέα εναλλακτική λύση στο καπνισμα, δεν μιμείται μόνο το καπνό του τσιγάρου, αλλά και τη θερμοκρασία του τσιγάρου (50-60 βαθμούς Κελσίου), ενισχύοντας έτσι την ψυχολογική συνήθεια των καπνιστών, χωρίς να γεμίσει τον οργανισμό με ουσίες οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των: μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, υδροκυάνιο, ακρολείνη, το αρσενικό και μόλυβδο.

 

Τα ηλεκτρονικα τσιγαρα όταν μπήκαν στην αγορά δεν τα πίστεψαν πολλοί, αλλά με το πέρασμα του καιρού γίνονταν όλο και περισσότερο αποδεκτά από το κοινό και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Πλέον ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων είναι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου.Ακόμη και όσοι ήταν κάθετοι σε αυτό με μία δοκιμή κατάφεραν να πειστούν. Διάφορες εταιρίες σε όλο τον κόσμο παρασκευάζουν τώρα ηλεκτρονικά τσιγάρα, και είναι διαθέσιμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

 

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του ηλεκτρονικου τσιγαρου είναι πως αρκετοί από τους χρήστες του κατάφεραν να σταματήσουν την συνήθεια τους αυτή, καθώς το ηλεκτρονικο τσιγαρο δίνει την δυνατότητα να ελέγχεται η ποσότητα νικοτίνης, και ο χρήστης του σταδιακά να την μειώνει έως ότου αυτός νιώσει ότι έχει απεξαρτηθεί πλήρως από αυτή. Τα περισσότερα φίλτρα ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι διαθέσιμα σε διάφορες ποσότητες νικοτίνης ακόμη και σε μηδενική. Αν και ακόμη τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μέσω διακοπής του καπνού , είναι σίγουρο πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να αποκαλούνται και έτσι. Καθώς πολλοί χρήστες του βοηθήθηκαν ιδιαίτερα από αυτό, για να κόψουν το κάπνισμα.

 

Δεν συστήνεται σε άτομα που είναι αλλεργικά στην νικοτίνη, έγκυες ή θηλάζουσες, επίσης άτομα που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους καλό θα ήταν να συζητήσουν πρώτα με τον γιατρό τους για την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επιπλέον, το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από άτομα κάτω της νόμιμης ηλικίας που επιτρέπεται το καπνισμα.

Ηλεκτρονικο τσιγαρο μη-καρκινογονο

 

Μετά από δηλώσεις της FDA ( Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η FDA έπειτα από κάποια έρευνα που πραγματοποίησε, δήλωσε πως τo ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι καρκινογόνο. Εδώ όμως συμβαίνει κάτι που βλέπουμε συχνά στην εποχή μας, παρουσιάζουν μόνο όσα θέλουν ή μάλλον όσα τους συμφέρει να παρουσιάσουν για να παραπλανήσουν το κοινό. Η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακρυά από αυτό που θέλουν να μας παρουσιάσουν.

 

Οι δήλωση αυτή δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, και οι λόγοι που γίνανε είναι καθαρά συμφεροντολογικοί. Η FDA κερδίζει πάρα πολλά χρήματα από τις βιομηχανίες τσιγάρων και για να μην χάσει αυτά τα χρήματα, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι καρκινογόνο. Παρακάτω δίνονται οι λόγοι, που αποδεικνύουν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν σημαίνουν τίποτα!

 

 

Η έρευνα έγινε σε 19 δείγματα ηλεκτρονικού τσιγάρου, μόλις ΔΥΟ από αυτά αποδείχθηκαν ότι δεν είναι ασφαλή. Για τα υπόλοιπα 17 όμως δεν έγινε καμία αναφορά! Τα δύο προϊόντα ήταν και τα δύο από κινέζικες εταιρίες, και πολύ συχνά συμβαίνει να εντοπίζονται καταναλωτικά προϊόντα κινέζικης προέλευσης που να μην είναι 100% ασφαλή, όμως δεν γίνεται καμία δήλωση τότε. Λοιπόν γιατί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βιάστηκαν να δημοσιεύσουν έρευνες με τίτλο "ηλεκτρονικο τσιγαρο καρκινογονο" ; Μπορούμε να βάλουμε όλες τις εταιρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου επειδή δυο από αυτές δεν πληρούσαν τους όρους; Όχι! Αλλά όταν πρόκειται για οικονομικά συμφέροντα η FDA αποφασίζει αν το κάνει για να μην χάσει την περιουσία που κάθε χρόνο παίρνει από τις καπνοβιομηχανίες. Η ύπαρξη ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αγορά, απειλεί το κανονικό τσιγάρο, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρόκειται για μέσω ευχαρίστησης και το κανονικό τσιγάρο για καρκινογόνο προϊόν που όμως δυστυχώς έχει γίνει συνήθεια πολλών.

 

Ακόμη ποτέ δεν παρουσιάστηκαν από την FDA ξεκάθαρα τα αποτελέσματά της έρευνας , με αριθμούς. Σχεδόν τίποτα από όσα καταναλώνουμε δεν μπορεί να είναι 100% καθαρό. Σημασία έχει σε τι περιεκτικότητα βρίσκονται οι ουσίες που βρέθηκαν και αν μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματά υγείας. Δεν είναι λογικό χωρίς αναλυτικά αποτελέσματα να μπαίνουν ταμπέλες όπως "ηλεκτρονικο τσιγαρο καρκινογονο".

 

Επίσης, το ηλεκτρονικο τσιγαρο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως μία εναλλακτική μέθοδος καπνίσματος και θα πρέπει πάντα να συγκρίνεται με το κανονικό τσιγάρο. Από την σύγκριση μεταξύ των δύο προϊόντων εύκολα καταλαβαίνετε ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για την υγεία σας.

 

πληροφορίες για το ηλεκτρονικο τσιγαρο και την χρήση του

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα καινούργιο προϊόν καπνίσματος. Με την είσοδό του στην διεθνής αγορά έφερε την επανάσταση στους ηλεκτρονικούς εναλλακτικούς τρόπους καπνίσματος. Τα πλεονεκτήματα του υπερκαλύπτουν τα μειονεκτήματα του παραδοσιακού τσιγάρου καπνού και το κάνουν ασυναγώνιστο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο δίνει ,κυρίως, στους καπνιστές τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων καπνού με έναν εναλλακτικό και πολύ πιο υγιεινό τρόπο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, λοιπόν, έχει την ικανότητα να προσομοιώνει πλήρως τη διαδικασία του καπνίσματος. Ωστόσο απαλλάσσει το χρήστη του από στάχτες, τασάκια, γόπες, στρίψιμο, περιττά έξοδα, προβλήματα με την υγεία, καρκίνο και άλλα. Η τιμή του κανονικού τσιγάρου όσο πάει και αυξάνεται. Αντίθετα, η τιμή ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι λογική και σταθερή. Επίσης, η αγορά των φίλτρων είναι πολύ πιο οικονομική από την αγορά ενός πακέτου τσιγάρων. Είναι λογικό ότι τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου το κάνουν ακαταμάχητο και ασυναγώνιστο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κρατάει την όψη του παραδοσιακού τσιγάρου καπνού. έχει επίσης και στη μία άκρη του μια κόκκινη φωτεινή ένδειξη η οποία ανάβει κάθε φορά που ο χρήστης εισπνέει από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο μοιάζει το ηλεκτρονικό με το κανονικό τσιγάρο. Ακόμα, υπάρχει και η δυνατότητα παροχής δόσεων νικοτίνης. Από την άλλη, σε αυτό που δε μοιάζει το ηλεκτρονικό με το παραδοσιακό τσιγάρο είναι οι κίνδυνοι και οι βλαβερές συνέπειες από τη χρόνια χρήση του. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι απολύτως υγιεινό και απαλλαγμένο από καρκινογόνες και άλλες ουσίες που μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό του ανθρώπουΤο ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί με πολύ απλό τρόπο. Είναι μια πολύ πρακτική συσκευή και καθόλου σύνθετη. Διαθέτει μια κοινή επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου η οποία πρέπει να φορτίζεται μετά από έναν ορισμένο αριθμό εισπνοών. Στο εσωτερικό της συσκευής υπάρχει ένας ατμοποιητής ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ατμού. Ο χρήστης πρέπει να βγάζει μετά από κάποιες χρήσεις το φιλτράκι και να το αντικαταστεί με ένα καινούργιο. Τα φιλτράκια ποικίλουν σε γεύσεις και σε περιεκτικότητες νικοτίνης. Η επιλογή τους είναι καθαρά θέμα συνήθειας και προσωπικής προτίμησης. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως συσκευή, όπως και η μπαταρία του είναι αρκετά ανθεκτικό.  Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μυούνται στον κόσμο του καπνίσματος ηλεκτρονικών τσιγάρων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν συνήθειες. Επιδιώκουν το καλύτερο για τον ίδιο τον εαυτό τους και για την υγεία τους, χωρίς παρόλα αυτά να βάζουν στην άκρη την ικανοποίηση που τους προσφέρει το κάπνισμα σαν διαδικασία και σαν ουσία (νικοτίνη).

Ο καινούριος τρόπος καπνίσματος που έχουν υιοθετήσει πολλοί καπνιστές είναι το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο για να λειτουργήσει χρειάζεται να τοποθετηθούν σωστά τα τμήματα του, να είναι φορτισμένη η μπαταρία του και να εισπνεύσει ο χρήστης του. Δεν χρειάζεται πλέον να έχετε αναπτήρες, σπίρτα και πακέτα τσιγάρων μαζί σας, μόνο το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο μπορεί να προφέρει στον χρήστη του την ίδια ακριβώς ευχαρίστηση που του προσφέρει το κάπνισμα, απαλλάσσοντας τον όμως από όλες τις χημικές ουσίες του καπνού. είναι η νέα εναλλακτική μορφή καπνίσματος.

 

Πως μοιάζει το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

 

Είναι όπως ακριβώς και το συμβατικό τσιγάρο. Ίδια όψη και μέγεθος, απλά το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι λίγο πιο βαρύ. Η μπαταρία, ο ατμοποιητής και το αναλώσιμο φίλτρο αποτελούν το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Το φίλτρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει ένα υγρό από νερό, φυτική γλυκερίνη, άρωμα φαγητών και νικοτίνη. το υγρό αυτό περνάει στον ατμοποιητη όταν εισπνεύσει ο χρήστης ατμοποιείται δίνοντάς του την αίσθηση του καπνίσματος. Ο χρήστης αντί για καπνό εκπνέει ατμό, οποίος δεν βλάπτει κανένα και είναι τελείως άοσμος. Με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρο δεν υπάρχει παθητικό κάπνισμα και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε παντού, ειδικά τώρα που το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους.

 

Και ο λόγος που απαγορεύεται το κάπνισα μ είναι και για να μειωθούν οι καπνιστές αλλά και να υπάρχει ένα καθαρότερο περιβάλλον. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάρα πολλές κακρινογόνες ουσίες οι οποίες κατά την καύση του αυξάνονται και μεταδίδονται σε όλους όσους βρίσκονται κοντά του. Κάτι που το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν προκαλεί καθώς παράγει ατμό, που ούτε καν ενοχλεί καθώς διαλύεται σε λίγα δευτερόλεπτα. Το αναλώσιμο φίλτρο που χρειάζεται το ηλεκτρονικο τσιγαρο μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες γεύσεις, και διάφορες περιεκτικότητες νικοτίνης. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε για το δικό σας ηλεκτρονικο τσιγαρο φίλτρο χωρίς νικοτίνη. είναι ακόμη καλύτερο.

 

Γενικά λοιπόν το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι πολύ πιο ασφαλές από τα παραδοσιακά τσιγάρα και στοιχίζει και πολύ λιγότερο. Είναι η καλύτερη λύση για όσους θέλουν να καπνίζουν υγιεινά και αν αποταμιεύουν και χρήματα. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου πολλοί καπνιστές κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα. Χάρη στον σχεδιασμό του και στην δυνατότητα που δίνει να λαμβάνεται η ίδια ευχαρίστηση μ ε πιο ασφαλή τρόπο, έχει καταφέρει να κάνει πολλούς καπνιστές να αντικαταστήσουν το τσιγάρο τους με ένα ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Παρασκευάστηκε στη Αμερική πριν από τρία περίπου χρόνια. Βγήκε στην αγορά στα μέσα του 2008 και από τότε έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στις πωλήσεις του. Έχει χαρακτηρισθεί από αρκετούς ‘ η επανάσταση στο κάπνισμα’. Δεν είναι άλλο από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο εισχώρησε δυναμικά στον κόσμο των καπνιστών, υποσχόμενο πλήρη απεξάρτηση από το κανονικό τσιγάρο προσφέροντας παράλληλα και την ίδια αίσθηση του καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να γνωστοποιείται και στους Έλληνες καπνιστές.

 

Το ηλεκτρονικό, ή αλλιώς ηλεκτρικό τσιγάρο, είναι μία συσκευή η οποία έχει τα ίδια ακριβώς εξωτερικά χαρακτηριστικά με το κανονικό τσιγάρο. Όπως επίσης και μια φωτεινή ένδειξη στην κορυφή του προιόντος. Η ένδειξη αυτή ανάβει αυτόματα όταν ο καπνιστής εισπνέει και σβήνει τη στιγμή κατά την οποία αυτός σταματάει να τραβάει ατμό. Ωστόσο, στο εσωτερικό του διαφέρει.

 

Μέσα του υπάρχει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία καθώς και ένας ατμοποιητής. Ο ατμοποιητής αυτός λειτουργεί με κάποια ειδικά φίλτρα τα οποία προσφέρουν στους καπνιστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου μια προσομοίωση της εμπειρίας του καπνίσματος. Στο φίλτρο αυτό βρίσκεται η νικοτίνη μαζί με το υγρό. Το υγρό με τη βοήθεια του ατμοποιητή εξατμίζεται και παράγεται ο μη βλαβερός καπνός . Η ύπαρξη της νικοτίνης στο εσωτερικό του φίλτρου δεν είναι υποχρεωτική. Πιο αναλυτικά, υπάρχουν φίλτρα τα οποία έχουν και άλλα τα οποία δεν περιέχουν νικοτίνη. Αφήνεται στη βούληση του καθενός για το ποια θα χρησιμοποιήσει.

 

Κλινικές μελέτες και έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια ασφαλής μορφή καπνίσματος ,το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις οι οποίες οφείλονται στο κάπνισμα. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να το απολαμβάνουν ελεύθερα χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, δεν εμπεριέχει καμία καρκινογόνα ουσία και τοξίνες. Δεν εμπεριέχει ούτε μονοξείδιο του άνθρακα ούτε πίσσα. Σε χώρους και μέρη όπου το απλό τσιγάρο είναι απαγορευμένο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιτρέπεται. Επιπρόσθετα, δε βλάπτει τους γύρω και σε σύγκριση με το απλό τσιγάρο το κόστος του είναι ελάχιστο.

 

Κάποια ακόμα πλεονεκτήματα εξίσου σημαντικά είναι η μόνιμη απαλλαγή από την κακοσμία που προκαλεί ο καπνός, το κιτρίνισμα στα δόντια, τη βρομιά στο στόμα, τις στάχτες, τα αποτσίγαρα και τα τασάκια του καπνού.

 

Ανακεφαλαιώνοντας ,εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα πως το ηλεκτρικό τσιγάρο θα επηρρεάσει σημαντικά τον κόσμο , αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό τρόπκαπνίσματος. Θα απαλλάξει πολλά άτομα από την υποδούλωση στη συνήθεια αυτή και θα βελτιώσει σημαντικά τη δημόσια υγεία