ΘΕΜΑ: ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

ΟΝΟΜΑ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

 

ΤΑΞΗ: Α1  ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΥΛΙΔΑΣ

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2008-2009

 

 

 

 

 

 

 

1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1)ΠΡΟΛΟΓΟΣ………………………..…σελ.3

2)ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ

ΒΟΙΩΤΙΑ?................................................σελ.4

3)ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΛΩΡΙΟ ΣΤΟΝ

ΑΣΩΠΟ…………………………………σελ.5

4)ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ ΑΠΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ…………………...……....σελ.8

5)60 ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ……………………......σελ.8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

 

Ο Υδροφόρος ορίζοντας της Βοιωτιας είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί πολύ κόσμο και ιδιαιτέρα τους κατοίκους της Βοιωτιας .Το πρόβλημα είναι το

μολυσμένο και μη πόσιμο νερό που υπάρχει στη περιοχή  της Βοιωτιας.Ερευνες έχουν δείξει ότι το νερό είναι καρκινογόνο. Τα νερά μολύνονται από τα απόβλητα των εργοστασίων αλλά και από εμάς τους ιδιους.Πρεπει να βρεθούν τρόποι αντιμετωπισης.Ειναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να λυθεί αμμεσα.Και ο μόνος

τρόπος είναι να βοηθήσουμε όλοι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

 

 

 

 

 

 

Τι συμβαίνει στη Βοιωτία;

Τα κυριότερα προβλήματα

 

1. Η βιομηχανική ρύπανση σήμερα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές στη Βοιωτία και ιδιαίτερα σε: 

Οινόφυτα- Σχηματάρι- Θήβα:

τα τελευταία 30 χρόνια πάνω από 600 μονάδες εγκαταστάθηκαν άναρχα :

-    χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για την αέρια ρύπανση

-     χωρίς σχεδιασμό για τη διαχείριση ειδικών βιομηχανικών αποβλήτων (στερεών, τοξικών, ιλύος κλπ) τα οποία καταλήγουν σε ρέματα, νταμάρια και παράνομες χωματερές,

-     χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για την διάθεση των υγρών αποβλήτων που καταλήγουν είτε στον Ασωπό είτε απευθείας στα υπόγεια νερά με παράνομη διάθεση σε γεωτρήσεις και πηγάδια.

Σαν αποτέλεσμα, τα νερά της περιοχής εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών και βαρέων μετάλλων μεταξύ των οποίων και εξασθενές χρώμιο το οποίο εντοπίζεται  κυρίως στην κεντρική και ΝΑ Βοιωτία και τμήμα της Αν. Αττικής.  

Θίσβη:

Στην ΒΙΠΕ (χωρίς κανένα έργο υποδομής) λειτουργεί η «Σωληνουργεία Κορίνθου» (όμιλος Στασινόπουλου), που δεν είναι γνωστό ούτε το πως διαθέτει τα απόβλητά της. Λειτουργεί παράνομο εμπορικό λιμάνι χωρίς καμία συμμόρφωση στους εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς. Παράλληλα, προγραμματίζεται επέκταση του πόλου Χαλκίδας – Θήβας – Οινοφύτων προς τη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, εγκατάσταση μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, μεταλλουργικών μονάδων κλπ. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται επέκταση του λιμανιού,  νέα σιδηροδρομική γραμμή και έχει ξεκινήσει νέος μεγάλος οδικός άξονας.  

Άσπρα Σπίτια- Αντίκυρα:

Οι εγκαταστάσεις της αλουμίνας και του αλουμινίου, (Αλουμίνιο της Ελλάδας) στον κόλπο της Αντίκυρας, παράγουν 700.000 τόνους κόκκινης λάσπης το χρόνο, που επί 45 χρόνια πέφτουν μέσα στον Κορινθιακό. Μέχρι το τέλος του 2008 θα πρέπει το σύνολο της λάσπης να πάψει να πέφτει στη θάλασσα. Το νέο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά τη χερσαία εναπόθεση της λάσπης, αφού δεν έχει βρεθεί τρόπος διάθεσης. Σαν αποτέλεσμα έχει ήδη σχηματισθεί ένας λόφος από τοξική σκόνη που όταν φυσάει δημιουργεί κόκκινο νέφος και διασπείρεται σε μεγάλη ακτίνα. Σε σχέση με την αέρια ρύπανση, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΑτΕ είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρύπων.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ενεργειακό κέντρο:

 

 2. Σταδιακή μετατροπή του συνόλου του νομού Βοιωτίας σε ζώνη εγκατάστασης βιομηχανικών και ενεργειακών μονάδων  

Η βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας του νομού, έχει ήδη αρχίσει με την αδειοδότηση και την έναρξη εγκατάστασης  ενεργειακών μονάδων που διασπείρονται στο νομό. Συνολικά σχεδιάζονται και έχουν ξεκινήσει να εγκαθίστανται:

Στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζονται ακόμη

Οι μεταβολές που, ήδη, ξεκίνησαν θα ολοκληρωθούν στην πράξη με τα Χωροταξικά σχέδια που εκπονούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ . Τόσο το γενικό όσο και τα ειδικά σχέδια (έχουν δημοσιοποιηθεί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Βιομηχανίας και του Τουρισμού),  διαμορφώνουν ένα βιομηχανικό μέλλον για το νομό.

 

 

 

 

Το Εξασθενές χρώμιο Cr(Vl) στον Ασωπό ποταμό

Σύμφωνα με στοιχεία του Υ.Π.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. στον Ασωπό καταλήγουν τα απόβλητα από σαράντα μεγάλες και είκοσι μικρές βιομηχανίες μετάλλων, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων και Σχηματαρίου. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκουν πιο εύκολο και πιο φθηνό να ρίχνουν τα απόβλητα τους στο ποτάμι, από το να δημιουργήσουν συστήματα καθαρισμού. Αθροιστικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα για τη ρύπανση των υδάτων του Ασωπού με χρώμιο, τα οποία υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Οι επιστημονικές μετρήσεις στα νερά του Ασωπού δείχνουν ότι χρόνο με το χρόνο οι συγκεντρώσεις χρωμίου αυξάνονται. Τυπικά, οι βιομηχανίες μετάλλων είναι υποχρεωμένες από το νόμο να διαθέτουν εγκαταστάσεις φυσικής και χημικής επεξεργασίας των αποβλήτων τους, κάτι που δεν γίνεται. Η περιβαλλοντική καταστροφή από την ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων στο ποτάμι είναι τεράστια. Τεράστιοι είναι και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, για τους ανθρώπους που καταναλώνουν το μολυσμένο νερό. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι το εξασθενές χρώμιο απορροφάται από τη γαστρεντερική οδό και φθάνει σε πολλά όργανα του σώματος, προξενώντας σοβαρές βλάβες και καρκίνους. Ακόμη και η εισπνοή εξασθενούς χρωμίου προκαλεί την ανάπτυξη καρκίνου, κυρίως στους πνεύμονες. Οι μετρήσεις στα ύδατα του Ασωπού και ο εντοπισμός εξασθενούς χρωμίου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και οδήγησαν στη διακοπή χρήσης νερού για πόση σε πολλές περιοχές. Με δεδομένο ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος, το πρόβλημα της ρύπανσης των υδάτων του Ασωπού αφορά τις νομαρχίες Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής και τους δήμους και κοινότητες Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Αυλώνα, Συκάμινου και Ωρωπού. Η περίπτωση του Ασωπού αποτελεί δείγμα ακραίας αυθαιρεσίας σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η ανάγκη για παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου οι νόμοι να εφαρμοσθούν, επισημάνθηκε και ήδη έχει αρχίσει η λήψη μέτρων. Το «Καποδιστριακό» φιλοξενεί σήμερα την επιστημονική καταγραφή του προβλήματος, αλλά και των τρόπων αντιμετώπισης του.

 

 

Το Εξασθενές Χρώμιο Cr(VI) στον Ασωπό ποταμό και στη ζωή μας

 

Το χρώμιο απαντάται στην Βιόσφαιρα (είναι το 7ο κατά σειρά στοιχείο στη Γη) σε διάφορες καταστάσεις οξειδώσεως με πιο σταθερές το τρισθενές χρώμιο Cr(lll) που είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο (για τη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, πρωτεϊνών, και του λίπους - συνιστώμενη ημερήσια δόση 50-20C^g), και το εξασθενές (Cr(VI), το οποίο παράγεται κυρίως από βιομηχανικές διεργασίες. Και οι 2 μεταλλικές μορφές προκαλούν σοβαρές βλάβες στους ιστούς και στα όργανα των φυτικών οργανισμών, αν και σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Το εξασθενές είναι περισσότερο τοξικό για τους ζωικούς οργανισμούς και αυτό επειδή το τρισθενές αθροίζεται στην κυτταρική μεμβράνη, ενώ το Cr(VI) περνά την κυτταρική μεμβράνη μέσω ανιοντικών θειικών διαύλων, διεισδύει στο κυτταρόπλασμα και αντιδρά αναγόμενο σχηματίζοντας ποικίλα ενδιάμεσα μόρια που είναι επιβλαβή για τα κυτταρικά οργανύλια και πυρηνικά οξέα.

Ο γενικός πληθυσμός εκτίθεται στο χρώμιο (βασικά στο Cr(lll) με την τροφή, το πόσιμο ύδωρ και τον εισπνεόμενο αέρα που το περιέχει. Ο μέσος όρος ημερησίας προσλήψεως με την τροφή, το νερό και τον αέρα είναι 60μ9, 2.0μ9, και 0,3μ9 αντιστοίχως.

Από την ελληνική ειδησεογραφία του παρελθόντος έτους, τη βεβαρημένη στο επίπεδο της αντίληψης του κινδύνου με τις ανεπίσημες καταγραφές από τον ιερέα των Οινοφύτων που ανεβάζουν τον αριθμό θανάτων από καρκίνο τα τελευταία 18 χρόνια από 6% σε 32%, τις μετρήσεις των επισήμων φορέων και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις προκύπτει ότι, εκτός της βαριάς ρύπανσης του ποταμού Ασωπού από τα βιομηχανικά απόβλητα των παρακειμένων εργοστασίων και του ποσίμου ύδατος των γειτονικών περιοχών, το Cr(VI) έχει εισχωρήσει και εξαπλωθεί στον υδροφόρο ορίζοντα που εκτείνεται σε Βοιωτία και Ανατολική Αττική . Επιπλέον δε του Cr(VI) στις ανωτέρω περιοχές και όχι μόνον, ανιχνεύθηκαν και άλλοι ρύποι όπως τα βαρέα μέταλλα -Zn, As, Pb, Ni, καθώς και νιτρικά ιόντα τα οποία υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να καταστούν καρκινογόνα.

Ρύπανση των υδάτων δε, σημαίνει και ρύπανση των καλλιεργειών και τελικά των τροφίμων που καταναλώνουμε όλοι μας. Δυστυχώς το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου στον ποταμό Ασωπό, επιβεβαιώνει την προς το χειρότερο τρωθείσα σχέση του Νεοέλληνα με τη Φύση, σε αντίθεση προς τον απέραντο σεβασμό που έτρεφαν προς αυτή οι προγονοί του, θεοποιώντας μάλιστα τα περισσότερα στοιχεία της.

Η χρόνια αναπνευστική έκθεση του ανθρώπου στο Ο(νΐ)προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αναπνευστική οδό με ρινίτιδες, ρινορραγίες, διάτρηση διαφράγματος, βρογχίτιδα, αναπνευστική δυσπραγία, πνευμονία, άσθμα, ρήξη τυμπάνου, οπτικές διαταραχές και καρκίνο της ρινός και του ιγμορείου.

Επιδημιολογικές μελέτες σε εργάτες έχουν δείξει καθαρά ότι το εισπνεόμενο Cr είναι καρκινογόνο και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονος.

• Μολονότι οι εκτεθέντες εργάτες υπέστησαν την επίδραση τόσο του Cr(lll) όσο και του Cr(lV), μόνο το Cr(VI) αποδείχθηκε καρκινογόνο σε μελέτες επι πειραματόζωων. Η ΕΡΑ (Environmental Protection Agency) έχει συμπεράνει ότι πρέπει να ταξινομηθεί στην ομάδα Α ως καρκινογόνο στον άνθρωπο.
• Λόγω ελλείψεως δεδομένων (μέχρι τώρα) για καρκινογόνο δράση του Cr(lll) η ΕΡΑ ταξινόμησε το Cr(lll) στην ομάδα D.Ωστόσο η ΕΡΑ έχει δηλώσει ότι «η ταξινόμηση του Cr(VI) ως ενός γνωστού καρκινογόνου για τον άνθρωπο εγείρει κάποια ανησυχία για το καρκινογόνο δυναμικό του Cr(lll)».

Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, εισπνοή Cr(VI) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο πνεύμονος σε επαγγελματική έκθεση, εγέρθηκαν ερωτήματα κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος μετά από έκθεση στο πόσιμο ύδωρ Cr(VI) μέσω καταπόσεως, εισπνοής και δερματικής επαφής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Pausten-bach et al 2003 (αποτελέσματα 9 μελετών) έκθεση σε Cr(VI) στο πόσιμο ύδωρ μέσω όλων των οδών προσλήψεως ή επαφής σε συγκεντρώσεις :

1) μέχρι 10mg/L (ppm) από το Γαστρεντερικό Σύστημα (ΓΕΣ).
2) μέχρι 10mg/L εισπνοή αερολύματος,
3) μέχρι 22mg/L δερματική επαφή (π.χ. με κολύμβηση) δεν υπερκαλύπτουν την αναγωγική ικανότητα του ΓΕΣ, δέρματος και αίματος ώστε να προκληθεί βλάβη οξεία ή χρονία.

Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι πολύ υψηλότερες από το τρέχον   μέγιστο   ρυπογόνο   επίπεδο   των (ppb) της U.S.EPA.Ta συμπεράσματα αυτά είναι σε συμφωνία με εκείνα ομάδος εμπειρογνωμόνων στην Καλιφόρνια. Μελέτες Φαρμακοκινητικής σε υγιείς εθελοντές με λήψη από το ΓΕΣ 5 και 10 mg Cr(VI) στο πόσιμο ύδωρ είτε σε μία είτε σε επανειλημμένες δόσεις και μέτρηση της συγκεντρώσεως του στα ούρα, πλάσμα και ερυθρά αιμοσφαίρια απεκάλυψε ότι: στην εφάπαξ χορήγηση η αποβολή από τη νεφρική οδό ακολούθησε το ίδιο περίπου σχήμα για όλα τα άτομα με χρόνο ημι-ζωής 39 ώρες, ενώ στην επανειλημμένη χορήγηση του Cr(VI), η ολική απέκκριση από τα ούρα, και η αιχμή συγκεντρώσεως στα ούρα και το αίμα των εθελοντών παρουσίασε σημαντικές διαφορές μεταξύ τους*.

 

 Ασωπός: Ρύπανση με απόβλητα από βυτιοφόρα

 

Βυτιοφόρα ρίχνουν απευθείας στον Ασωπό επικίνδυνα στερεά και υγρά απόβλητα από τις βιομηχανίες της περιοχής των Οινοφύτων για να γλιτώσουν το κόστος της μεταφοράς τους σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Αυτό προκύπτει από τις καταγραφές του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σε περισσότερα από 135 σημεία της κοίτης του ποταμού. Η συγκεκριμένη μελέτη (που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέδειξε υψηλά ποσοστά εξασθενούς χρωμίου, μολύβδου, αρσενικού και άλλων τοξικών βαρέων μετάλλων στα νερά του Ασωπού και αποτύπωσε την εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τη Θήβα έως τον Ωρωπό) φυλάσσεται ως… επτασφράγιστο μυστικό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μάλιστα, όπως προκύπτει από έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, τη χαρακτήρισε αναγνωριστική και την επέστρεψε, προκειμένου να επαναληφθεί και να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα!

 

 

 

 

60 μεταλλοβιομηχανίες του Ασωπού μάς... εξασθενούν

 

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά σαράντα μεγάλες και περίπου 20 μικρές βιομηχανίες μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού με επίκεντρο τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι λειτουργούν... χύμα: χωρίς κανένα σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, την υγεία των εργατών τους ή των κατοίκων, χωρίς καμία συμμόρφωση σε κανόνες ευρωπαΐκούς ή νόμους ελληνικούς.

 

Πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις βρίσκουν «βολικότερο» αλλά και φθηνότερο να ρυπαίνουν παρά να καθαρίζουν τα απόβλητά τους

Σε βάρος των εν λόγω βιομηχανιών έχουν επιβληθεί πρόστιμα για ρύπανση των νερών του Ασωπού με χρώμιο, η αθροιστική αξία των οποίων αγγίζει τα 530.000 ευρώ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ούτε μία ποινική πρωτόδικη απόφαση σε βάρος τους, αφού μετά από προσβολή των προστίμων, άρα και των παραβάσεων που τους αποδόθηκαν, οι υποθέσεις βρίσκονται στη Δικαιοσύνη.

Αυτό αποκάλυψε στην «Ε» η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που ιδρύθηκε το 2004.

Κοινή διαπίστωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Γενικού Χημείου του Κράτους, αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών, που διεξάγουν μετρήσεις για την ποιότητα των νερών του Ασωπού -από τον Ωρωπό μέχρι τη Θήβα- είναι ότι τα επίπεδα ολικού χρωμίου συνεχώς αυξάνονται καθώς περνούν τα χρόνια.

Το αν θα αγγίξουν τις επικίνδυνες συγκεντρώσεις τα 580 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο που μετρήθηκαν το 1993 στον ποταμό Χίνκλι των ΗΠΑ (υπόθεση Εριν Μπρόκοβιτς εναντίον Pacific Gas & Electric Company) είναι λίγο απίθανο για την ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες. Ακόμα πιο μακρινό είναι και το σενάριο να φτάσουν τις συγκεντρώσεις του χρωμίου -ειδικότερα του εξασθενούς χρωμίου- του Βαρδάρη ποταμού κοντά στην πόλη Τέτοβο, που απειλούσε τον υδροφόρο ορίζοντα των Σκοπίων.

Οι μετρήσεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και της Επιχείρησης Ανακατασκευών της Ευρωπαΐκής Ενωσης, που με δικά της έξοδα (1 εκατομμύριο ευρώ) ανέλαβε τα έργα.. κάθαρσης των νερών του Βαρδάρη από το επικίνδυνο οξειδωτικό, ήταν 50.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο το 2000, που μειώθηκε σε 12.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο το 2004. Ο τελικός στόχος σύμφωνα με την UNEP και την Ε.Ε., όπως αναφέρουν σε επίσημα έγγραφά τους, είναι τα όρια που θέτει ο ολλανδικός νόμος: 1-30 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο. Ηδη πάντως έχουν ξεπεραστεί σε δύο περιπτώσεις -αυτές των Οινοφύτων και του Ωρωπού- τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που θέτει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

«Οι βιομηχανίες μετάλλων είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν εγκαταστάσεις φυσικής και χημικής επεξεργασίας των αποβλήτων τους. Καμία όμως δεν έχει στα πέριξ του Ασωπού», επισήμαναν στην «Ε» πηγές της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που διενεργεί μετρήσεις στον Ασωπό, τον Κάλαμο, το Θριάσιο, τον Αλιάκμονα και τον Πηνειό. Από τον Οκτώβρη δε, θα ξεκινήσει ελέγχους και στη λίμνη Κορώνεια.

«Τι πρέπει να γίνει εφόσον μολύνεται ο Ασωπός; Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ρυπαίνει. Να τους κόψουν τον κεφάλι», λέει στην «Ε» ο Μιχάλης Λεοτσινίδης, επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, που διενεργεί μετρήσεις στο νερό της Θήβας. «Δεν προέρχεται από καμία άλλη πηγή παρά από τις βιομηχανίες της περιοχής».

«Δηλητηριασμένος» παραπόταμος στα Οινόφυτα

Υπάρχει μέθοδος καθαρισμού

Και για οποιαδήποτε ουσία στο νερό υπάρχει κατάλληλη μέθοδος απομάκρυνσής της, προσθέτει. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό. Οπως αναφέρει η Συνθήκη Ποιότητας Νερών της American Water Works Association, η μέθοδος καθορίζεται από τη συγκέντρωση του χρωμίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης ή η χρήση ιοντοαναλλακτικών ριτινών. Μπορεί με την πρόσθεση σιδήρου στο νερό να αναχθεί το εξασθενές χρώμιο σε τρισθενές και στη συνέχεια να καταβυθιστεί». Η διαδικασία αυτή που οφείλει να αναλαμβάνει ο ρυπαντής μπορεί να κοστίσει από 20.000-200.000 ευρώ. Πιο οικονομική λύση είναι η πρόνοια με τον βιολογικό καθαρισμό, συμφωνεί και ο Βασίλης Μακρόπουλος, καθηγητής Υγιεινής της Εργασίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας .

Πέραν του περιβαλλοντικού θέματος που ανακύπτει με τη ρύπανση των νερών από το χρώμιο, υπάρχει θέμα υγείας για τους ανθρώπους που πίνουν το νερό αυτό.

Προσβάλλει πολλά όργανα

Σε μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι σε μεγάλες δοσολογίες το εξασθενές χρώμιο «αποροφάται από τη γαστρεντερική οδό και μέσω αυτής καταφέρνει να φτάσει σε πολλά όργανα του σώματος προκαλώντας σοβαρές βλάβες και καρκίνους». Η έρευνα του ΝΙΗ σε πειραματικά μοντέλα - αρουραίους στους οποίους δόθηκε δόση 20.900 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο και ποντίκια που λάμβαναν 3.100, 5.200, 9.100, 15.700 και 27.900 μικρογραμμάρια ανά λίτρο για τρεις μήνες έδειξε ότι αυξήθηκε η προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνων καθώς και η διάγνωση καρκίνων.

Στη μελέτη που υπογράφει ο δρ John R. Bucher, επιστημονικός ερευνητής, τονίζεται ότι και η εισπνοή του εξασθενούς χρωμίου στον εργασιακό χώρο προκαλεί την ανάπτυξη καρκίνου, κυρίως στους πνεύμονες, γεγονός που αποδεικνύεται από τη σύγκριση των ιατρικών φακέλων εργαζομένων σε τέτοιες βιομηχανίες στις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ως ανώτατο όριο συγκέντρωσης ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, χωρίς να κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ τρισθενούς και εξασθενούς.

Πρέπει να είναι μηδενικό

«Το εξασθενές χρώμιο πρέπει να είναι μηδενικό στο πόσιμο νερό», υποστηρίζει ο Βασίλης Μακρόπουλος. «Είναι ένα καρκινογόνο οξειδωτικό και όταν εισπνέεται και όταν καταναλώνεται. Η επαφή του με τα κύτταρα των πνευμόνων, του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Επιπλέον, η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες».

«Το ανώτατο όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο ολικού χρωμίου δίνεται από τον ΠΟΥ και άλλους επίσημους φορείς της υγείας, επειδή η απλή χημεία λέει ότι το εξασθενές χρώμιο όταν καταναλώνεται μπορεί να αναχθεί σε τρισθενές, το οποίο δεν είναι βλαβερό. Πουθενά στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν αναφέρεται ότι το εξασθενές χρώμιο πρέπει να είναι μηδενικό. Για το λόγο αυτό δεν ορίζεται και από τις ανά τον κόσμο νομοθεσίες», επισημαίνει ο Μιχάλης Λεοτσινίδης.

Κατασκευή αγωγού

Και με τις γύρω από τον Ασωπό περιοχές που πίνουν νερό στην υγεία του χρόνια τώρα, τι θα γίνει;

- Στις 3 Αυγούστου στα Οινόφυτα η Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς μέτρησε 50 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο. Ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία ανταποκρίθηκε διά του περιφερειάρχη Αθ. Σκορδά που υποσχέθηκε μετά από συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ να διαθέσει «αμέσως στους χιλιάδες κατοίκους της μολυσμένης

 

 

 βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων νερό». Μάλιστα, θα δινόταν μία λύση προσωρινή και μία μόνιμη λίγους μήνες αργότερα σύμφωνα με την εξαγγελία. Η υπόσχεση ωστόσο πάρθηκε πίσω και όπως εξηγούσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων Μιχάλης Γιαλούρης, «η μόνη λύση που μας προτείνουν τώρα είναι να κατασκευάσουμε μόνοι μας έναν αγωγό 6-10 χιλιομέτρων για να φέρνουμε αδιύλιστο νερό στην περιοχή, το οποίο θα διυλίζουμε σε εγκαταστάσεις που πάλι μόνοι μας θα φτιάξουμε».

- Στις 2 Σεπτεμβρίου στον Ωρωπό το Γενικό Χημείο του Κράτους μέτρησε σε τρεις γεωτρήσεις στη Χρυσοπηγή 69 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο και 70 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο. Ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Γαβριήλ, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερα δημοσιεύματα στην «Ε», ζήτησε από τους κατοίκους σε Χαλκούτσι, Πευκιά και Νέα Εκάλη να μην πίνουν νερό από τη βρύση και να μην πλένονται με αυτό μέχρι να εξασφαλιστεί η ποιότητά του.

- Στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θήβα μετρήθηκαν 14 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο και 24 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο. Ο δήμαρχος τότε δήλωνε στην «Ε» ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών, που διενεργεί τις μετρήσεις επί σειρά ετών στο νερό της περιοχής, μας διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές για πόση και χρήση».

Συμπερασματικά, σε Οινόφυτα και Ωρωπό το πρόβλημα είναι υπαρκτό καθώς η συγκέντρωση του ολικού χρωμίου ξεπερνά ακόμα και τα πιο γενναιόδωρα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη Θήβα που βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ασωπού, το νερό δεν είναι... ακόμα επικίνδυνο για κατανάλωση.

Ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος ακουμπά δύο περιφέρειες, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, δύο νομαρχίες, Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής και έξι δήμους και κοινότητες, Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Αυλώνα, Συκάμινου και Ωρωπού. Υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύονται, αρδεύονται και τροφοδοτεί τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων (π.χ. τυριά και μπισκότα, αναψυκτικά κ.ά) που καταναλώνει όλη η Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτεία είναι άφαντη. Και ακόμα και αν δεν θέλει να αναλάβει τα έργα υδροδότησης των περιοχών, αφού όπως στην περίπτωση των Οινοφύτων πετά στον δήμο το... μπαλάκι κατασκευής αγωγού και διυλιστηρίου, γιατί δεν αναλαμβάνει να προλάβει τη μόλυνση του Ασωπού από τα βιομηχανικά απόβλητα των επιχειρήσεων της περιοχής; Είναι δεδομένο ότι γνωρίζει ποιες και με ποιους τρόπους ρυπαίνουν τον Ασωπό και όχι μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια που δημιουργήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά χρόνια τώρα.

Αλλά και οι βιομηχανίες γιατί αυθαιρετούν; Δεν γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα για ρυπαντές όπως τα ορίζει η Ευρωπαΐκή Ενωση είναι τερατώδη; Οτι είναι πολύ πιο φτηνή η πρόνοια, ο βιολογικός καθαρισμός των βιομηχανικών αποβλήτων;

 

ΠΗΓΕΣ:

1.www.google.gr