Household Appliances

 

“ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ”

 

Εργασία Γεωργίου Τσομώκου

 

 

 Βαθύ 27/1/2009

 

 

Πλαίσιο κειμένου:

Πλαίσιο κειμένου:

Πλαίσιο κειμένου:

Περιεχόμενα

 

Σελ.

1. Προλογοσ

3

2. ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

3

2.1. Επιτεύγματα του 20ου αιώνα

 

3

2.2. Αυτοματισμοί

 

5

2.3. Αυτοματισμοί στο Έξυπνο σπίτι

8

3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

10

4. ΠΗΓΕΣ

 

10

 


 

 

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Οι οικιακές  συσκευές χρησιμοποιούνται στο σπίτι για την εκτέλεση των διαφόρων εργασιών του νοικοκυριού. Παλαιότερα, η έλλειψή τους έκανε τη δουλειά της νοικοκυράς δύσκολη και πολύ κοπιαστική. Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και οι συνηθέστερες από αυτές είναι η κουζίνα, το ψυγείο, το πλυντήριο, το σίδερο κ.α.

 

2. ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

2.1. Επιτεύγματα του 20ου αιώνα

Είναι γεγονός ότι ο 20ς αιώνας ήταν ο αιώνας που σηματοδοτήθηκε από πολλά επιτεύγματά τα οποία άλλαξαν την μορφή του κόσμου. Πολλές από τις ευκολίες που τώρα θεωρούμε δεδομένες, πριν από 100 χρόνια οι περισσότερες ήταν άπιαστα όνειρα, ενώ πριν από 200 χρόνια όλα αυτά ανήκαν στην Επιστημονική Φαντασία.

Καταρχήν, η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και η διάδοσή του τον 20ο αιώνα έδωσε την απαραίτητη ενέργεια για τις πόλεις, τα εργοστάσια, τα σπίτια και τον
φωτισμό και άλλαξε για πάντα την ζωή του ανθρώπου.

Επιπλέον το Ραδιόφωνο και η Τηλεόραση ήταν δύο κύριοι παράγοντες που συντέλεσαν σε κοινωνικές αλλαγές μέσα στον 20ο αιώνα. Άνοιξαν παράθυρα σε άλλες χώρες και τρόπους ζωής, σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη αλλά και στην ίδια την ιστορία, όπως αυτή γράφεται καθημερινά. Διαμόρφωσαν νέους κανόνες στην ενημέρωση, την διασκέδαση, ακόμα και την πολιτική διαδικασία. Από τα πρώτα συστήματα που ουσιαστικά ήταν ασύρματος τηλέγραφος μέχρι τα τελευταίας τεχνολογίας σημερινά δορυφορικά συστήματα, έχουν αναπτυχθεί και εξελίσσονται τεχνολογίες που πληροφορούν και ψυχαγωγούν εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Τηλέφωνο ήταν ακόμα ένα επίτευγμα που οι βάσεις του τέθηκαν τον 19ο αιώνα, αλλά διαδόθηκε εκτενώς σαν μέσο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ φίλων, συγγενών, εταιρειών, ακόμα και εθνών από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη και εδώ ήταν σημαντική, από την δημιουργία των πρώτων δικτύων και την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών, μέχρι την ανάπτυξη οπτικών ινών και την χρήση δορυφόρων.

 

Εκτός των παραπάνω, οι εξελίξεις στην ανάπτυξη των οικιακών συσκευών άλλαξαν σημαντικά τον τρόπο  ζωής του ανθρώπου του 20ου αιώνα, περιορίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο και κόπο από τις καθημερινές εργασίες στο σπίτι. Έτσι τη θέση της κλασικής σκούπας,  της σκάφης, του μπρικιού, του τηγανιού, της σόμπας κ.α. παίρνουν η ηλεκτρική σκούπα, το  ηλεκτρικό πλυντήριο, η καφετιέρα, η φριτέζα, τα ηλεκτρικά σώματα (αερόθερμο)  κ.α.

Οι τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρικές κουζίνες διαθέτουν κεραμικές εστίες και πλήθος αυτοματισμών για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και υψηλότερη ασφάλεια. Έτσι για παράδειγμα διακόπτεται η λειτουργία της βάσης εστιών μόλις περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την τελευταία χρήση, ενώ υπάρχει και πλήκτρο ασφαλείας που αποτρέπει τυχόν ανεπιθύμητη ενεργοποίηση της συσκευής από παιδιά. Παράλληλα ένας κεντρικός διακόπτης με λειτουργία pause και stop δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιείται γρήγορα και άνετα η βάση εστιών σε περίπτωση ανάγκης, ενώ η λειτουργία μνήμης επιτρέπει την αποθήκευση ρυθμίσεων για το μαγείρεμα και το ψήσιμο. Επίσης, με τον χρονοδιακόπτη μπορεί να καθοριστεί ο χρόνος λειτουργίας της κουζίνας.

Αυτά αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα από την εξέλιξη των οικιακών συσκευών που σχετίζονται με τις καθημερινές εργασίες σε ένα νοικοκυριό. Γεγονός είναι ότι με αυτά η ποιότητα ζωής του ανθρώπου έχει αλλάξει αλλά επίσης σημαντικό είναι ότι η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από σημαντικότατη αύξηση στην ζήτηση για ενέργεια, δεδομένου ότι όλες αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές είναι ενεργοβόρες. Χαρακτηριστικά φαίνεται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί η κατανάλωση ενέργειας που απαιτούν μερικές από αυτές τις σημερινές οικιακές συσκευές.

 

Πίνακας 1.

Συσκευή

Λειτουργία

Ισχύς W

Κατανάλωση kW/h

Πλυντήριο πιάτων μεγάλο

65°C / γεμάτο

3200

1,60

Πλυντήριο πιάτων μεγάλο

55°C / γεμάτο

3200

1,30

Πλυντήριο πιάτων μεγάλο

40°C / γεμάτο

3200

0,50

Πλυντήριο πιάτων μεγάλο

55°C / οικονομικό πρόγραμμα

3200

0,80

Ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα

1 ώρα

2000

2

Αερόθερμο

1 ώρα

2000

2

Κλιματιστικό (θέρμανση 9000 Btu)

1 ώρα (με αντλία θερμοστάτη)

1000

1

Ψυγείο χωρίς κατάψυξη

24 ώρες

90

0,30

Ψυγείο με κατάψυξη 131 λίτρων

24 ώρες

90

0,50

Καταψύκτης 228 λίτρων

24 ώρες

110

1,05

Μεγάλο μάτι κουζίνας

1 ώρα

2000

2,00

Μεσαίο μάτι κουζίνας

1 ώρα

1500

1,50

Φούρνος απλός

Ψητό 1,8 κιλά

2700

3,23

Φούρνος απλός

1 κέικ (50 λεπτά)

2700

1,24

 

2.2. Αυτοματισμοί

Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως σήμερα έχει εισάγει στις οικιακές συσκευές και άλλα είδη όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που συνδέονται με προηγμένα συστήματα αυτοματισμού στα σημερινά τελευταίας τεχνολογίας σπίτια. Οι αυτοματισμοί του σπιτιού απαρτίζουν όλες εκείνες οι τεχνολογίες που δίνουν την δυνατότητα στο σπίτι να έχει νοημοσύνη, να σκέφτεται και να εκτελεί αυτοματοποιημένες και έξυπνες λειτουργίες.  Οι αυτοματισμοί εξελίσσονται διαρκώς και σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά στο όραμα της μαζικής εξάπλωσής τους. Στο παρελθόν, λόγω του υψηλού κόστους των υπολογιστών και την έλλειψη προσιτής και αποδοτικής τεχνολογίας, οι αυτοματισμοί απέτυχαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των οικιακών χρηστών. Εντούτοις, σήμερα οι τιμές υπολογιστών έχουν μειωθεί δραστικά, το κόστος χρήσης του απαιτούμενου εύρους ζώνης για την μεταφορά δεδομένων προσφέρεται σε σχετικά χαμηλό κόστος και η ύπαρξη τεχνολογιών όπως το ISDN, θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι αυτοματισμοί του σπιτιού να επανέλθουν δυναμικά με προοπτικές ευρείας αποδοχής. Η βιομηχανία του οικιακού αυτοματισμού ήταν μέχρι σήμερα χαμηλής παραγωγής, με υψηλό περιθώριο κέρδους για τους κατασκευαστές. Η σύγκλιση των τεχνολογιών σε ότι αφορά τον φωτισμό, την ασφάλεια, τις τηλεπικοινωνίες, την μετάδοση δεδομένων και τα συστήματα εικόνας και ήχου προσφέρουν στους αυτοματισμούς του σπιτιού την ώθηση που χρειάζονται για να αποτελέσουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερο εύρος ζώνης και μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης με το Διαδίκτυο θα επηρεάσει θετικά και την αγορά των αυτοματισμών. Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε για τη Microsoft αποκαλύπτει ότι 85% των νέων αγοραστών υπολογιστών ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό.
Τα ολοκληρωμένα συστήματα αυτοματισμού επιτρέπουν στους χρήστες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα των συνεχώς αναπτυσσόμενων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες σήμερα και στο μέλλον. Το ενιαίο δίκτυο καλωδίωσης του σπιτιού παρέχει τη στιγμιαία, ταυτόχρονη πρόσβαση στα προγράμματα επίγειας και δορυφορικής τηλεόρασης, και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας, fax και δεδομένων. Τα συστήματα αυτοματισμού της κατοικίας προσφέρουν επίσης όλους τους ελέγχους για τις συσκευές, τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, ασφάλειας και φωτισμού από οπουδήποτε μέσα και έξω από το σπίτι. Υπάρχουν επίσης τα συστήματα που υποστηρίζουν αλληλεπιδραστικά συστήματα φωνής, δεδομένων, βίντεο, πολυμέσων και τηλεπικοινωνιών. Από τα αλληλεπιδραστικά προϊόντα ψυχαγωγίας, τις προσωπικές επικοινωνίες, τα συστήματα ασφάλειας και τα συστήματα διαχείρισης περιβαλλοντικών συνθηκών, οι χρήστες μπορούν να έχουν τον πρωτοφανή έλεγχο πολλαπλών εφαρμογών. Κοιτάζοντας το μέλλον, τα συστήματα αυτοματισμών επιτρέπουν επίσης στους χρήστες να έχουν την δυνατότητα να προσθέτουν συνεχώς νέες εφαρμογές και τις αντίστοιχες τεχνολογίες χωρίς το κόστος νέας καλωδίωσης. Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες των σπιτιών να εγκαταστήσουν αρχικά μόνο τις υπηρεσίες που χρειάζονται με την δυνατότητα να τις αναβαθμίσουν εύκολα στο μέλλον.

 

Σήμερα, οι βασικές δυνατότητες των αυτοματισμών αφορούν τα εξής:
Ασφάλεια (από πυρκαγιά, διάρρηξη, παραβίαση, κ.λ.π.)

 Φανταστείτε ότι κοιμάστε ήσυχοι τη νύχτα γνωρίζοντας ότι το σπίτι σας ελέγχεται ηλεκτρονικά. Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε το σύστημα ασφάλειας από οπουδήποτε, ειδοποιηθείτε μέσω του κινητού τηλεφώνου σας για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ακόμα και όταν ο εισβολέας κόψει την τηλεφωνική γραμμή, πληροφορηθείτε πότε κάποιος μπαίνει ή φεύγει από το σπίτι. Ακόμα και αν ξεχάσετε να οπλίσετε το σύστημα, αυτό θα γίνει αυτόματα μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος, εφόσον βέβαια δεν βρίσκεται κανείς στο σπίτι.
Έλεγχος των οικιακών συσκευών (Κουζίνα, Θερμοσίφωνας, TV, Στερεοφωνικό, video, κλπ.)

Δυνατότητα να ελέγχετε ομάδες συσκευών από ένα σημείο (διακόπτη). Όταν ξυπνάτε το πρωί βρείτε ζεστό νερό για να απολαύσετε το μπάνιο σας και την αγαπημένη σας μουσική να διαχέεται στους χώρους που εσείς έχετε επιλέξει. Όταν λείπετε από το σπίτι οι κουρτίνες και οι τέντες ανοίγουν και κλείνουν σε τυχαίες χρονικές στιγμές για να δηλώσουν εικονική παρουσία. Μπορείτε να ελέγξετε τις συσκευές και όταν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι με τη χρήση του PC ή μέσω του σταθερού/κινητού τηλεφώνου.

Φωτισμός (υπαίθριος και εσωτερικός)

 Άνοιγμα και κλείσιμο οποιασδήποτε πηγής φωτισμού σε προγραμματισμένα διαστήματα, σύμφωνα με την ύπαρξη συγκεκριμένων συνθηκών ή τυχαία. Όταν για παράδειγμα βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο, όταν έχετε προσκεκλημένους, κατά τη διάρκεια του γεύματος, ή στην παρακολούθηση μιας ταινίας τα φώτα αλλάζουν σύμφωνα με τη διάθεσή σας.
Επίσης, έχετε την δυνατότητα προσομοίωσης της ανθρώπινης παρουσίας όταν λείπετε από το σπίτι, για την πρόληψη παραβίασης. Μπορείτε επίσης να ελέγχετε πολλές διαφορετικές ζώνες φωτισμού από έναν προγραμματιζόμενο διακόπτη, να ελέγχετε τα φώτα ακόμα και αν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι με τη χρήση του PC ή μέσω του σταθερού/κινητού τηλεφώνου.

Σύστημα εξαερισμού, θέρμανσης και κλιματισμού

Ελέγξτε οποιοδήποτε ηλεκτρολογικό ή μηχανολογικό εξοπλισμό και ενεργοποιήστε τα σενάρια για την επιλογή συγκεκριμένων λειτουργιών και προγραμμάτων θέρμανσης, ψύξης, εξαερισμού που εξασφαλίζουν τη διαβίωση σε ευχάριστες και άνετες περιβαλλοντικές συνθήκες. Όταν πλησιάζετε στο σπίτι, από το αυτοκίνητο μπορείτε να καλέσετε με το κινητό σας τηλέφωνο και να ενεργοποιήσετε το σενάριο "επιστροφή στο σπίτι", το οποίο ενεργοποιεί τη θέρμανση ή την ψύξη σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες, τα περιμετρικά φώτα, το άνοιγμα της γκαραζόπορτας, κλπ.

Διαχείριση και Έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας

Μπορούμε να ελέγξουμε την κατανάλωση κάθε οικιακής συσκευής, της κατανάλωσης του νερού και βλέπουμε τα δεδομένα για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Ο έξυπνος ελεγκτής έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει για κάθε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης οποιασδήποτε συσκευής, οι έξυπνοι θερμοστάτες ελέγχουν συνεχώς το επίπεδο θερμοκρασίας και την ομαλή λειτουργία της θέρμανσης και του κλιματισμού. Επίσης μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα σενάρια εξοικονόμησης ενέργειας, π.χ. όταν μια πόρτα/ένα παράθυρο είναι ανοικτά, διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία του κλιματιστικού.  Μπορούμε ακόμα να ελέγξουμε ακόμα και την θερμοκρασία της πισίνας ή της σάουνας, προγραμματίζοντας τις λειτουργίες συντήρησης τις ώρες που ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο.

Πρόσβαση χωρίς κλειδιά

Ο πιο ασφαλής και εύκολος τρόπος για να μπει κανείς στο σπίτι του χωρίς την χρήση κλειδιών. Με αυτόν τον τρόπο τα άτομα έχοντας μια προσωπική κάρτα πρόσβασης μπορούν να ελέγχουν σε κάθε στιγμή την είσοδο/έξοδο από το σπίτι.

 

2.3. Αυτοματισμοί στο Έξυπνο σπίτι

Οι αυτοματισμοί που αφορούν την κεντρική διαχείριση διαφόρων συστημάτων μιας κατοικίας ονομάζονται συνήθως έξυπνο σπίτι. To έξυπνο σπίτι ελέγχει τις εγκαταστάσεις μιας κατοικίας με στόχο την ομαδοποίηση κάποιων λειτουργιών και την αυτοματοποίηση κάποιων άλλων. Το έξυπνο σπίτι χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση των υπηρεσιών του, δηλαδή χρησιμοποιεί τα ίδια περιφερειακά για πολλές χρήσεις (π.χ., τα αισθητήρια του συναγερμού χρησιμοποιούνται και για τον έλεγχο του φωτισμού, οι οθόνες των τηλεοράσεων για να δέχονται και την εικόνα της θυροτηλεόρασης, το τηλέφωνο για να μας στέλνει μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή ότι κάποιος βρίσκεται μπροστά στην εξώπορτα κλπ.).
Φυσικά όλα τα συστήματα έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από το να ελέγχουν τις λειτουργίες μιας κατοικίας. Έτσι εγκαταστάσεις έχουν πολύ συχνά σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους όπως είναι τα συνεδριακά κέντρα, οι αίθουσες ξενοδοχείων, τα εστιατόρια και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

Προσφορές και ασφάλειες του έξυπνου σπιτιού:

Το έξυπνο σπίτι οδηγεί στην πολυτέλεια με το πάτημα ενός μόνον πλήκτρου. Η ευελιξία του συστήματος επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να δημιουργεί διάφορα δικής του επιλογής σενάρια φωτισμού όπως διαδρομές, πλήκτρα πανικού, και πολλά άλλα. Ένα έξυπνο σπίτι πρέπει να μας επιτρέπει, όταν είμαστε μέσα, να ενεργούμε εύκολα, χωρίς να πηγαινοερχόμαστε στους χώρους, ενώ, παράλληλα, πρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί ως κλασικό σπίτι. Όταν πάλι είμαστε μακριά, πρέπει να μπορούμε να ενεργούμε εύκολα, μέσω τηλεφώνου ή Διαδικτύου.

Τα έξυπνα σπίτια μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες όπως να ρυθμίσουν την εσωτερική θερμοκρασία τους, να κλείσουν τα καλοριφέρ (όταν κάποιο παράθυρο ξεχαστεί ανοικτό), να ανεβάσουν μόνα τους τις τέντες (για να μην καταστραφούν από τον αέρα) να προσομοιώσουν κίνηση ανοιγοκλείνοντας τα φώτα και τα ρολά αποθαρρύνοντας τους διαρρήκτες κατά την απουσία μας, ή απλά να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη για την κατάσταση της κατοικίας μέσω internet (θερμοκρασία, ηλιοφάνεια, βροχή, αέρας, αποθέματα νερού, πετρελαίου, κατάσταση εξόδων και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε).

Προσπάθεια ανάλυσης των πλεονεκτημάτων μιας εγκατάστασης smart home τα οποία επιγραμματικά είναι:

•  Μοναδικές Συνθήκες Άνεσης

•  Καλαισθησία και φινέτσα

•  Ασφάλεια και ενδοεπικοινωνία

•  Έλεγχος θέρμανσης και κλιματισμού

•  Εξοικονόμηση ενέργειας- κόστους

•  Κεντρική Διαχείριση - Διανομή ήχου

•  Ενοποίηση συστημάτων κατοικίας

 

Έξυπνο σπίτι - Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες;

Με το έξυπνο σπίτι μπορεί η βασική λειτουργία να είναι ο έλεγχος του φωτισμού αλλά στην ουσία δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούμε και να διαχειριζόμαστε όλες τις εγκαταστάσεις από οπουδήποτε έχουμε επικοινωνία με το σπίτι μας (πχ μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου, κινητού τηλεφώνου) όπως είναι η θέρμανση, το ζεστό νερό, ο συναγερμός, τα φώτα, τα ρολά, το αυτόματο πότισμα ή ακόμα και τη στάθμη του πετρελαίου. Ακόμα μας δίνει τη δυνατότητα για μεταφορά εικόνας και ήχου στο κινητό μας ή στο γραφείο μας όταν προκύψουν κάποια συστήματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά για εμάς. Παράλληλα με την δημιουργία σεναρίων μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ δυνατό εργαλείο ελέγχου των εγκαταστάσεων.
Τα σενάρια που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι ουσιαστικά άπειρα και αφορά την εξοικείωση του τελικού χρήστη με τον χρήστη. Γι' αυτό πολλές φορές το σύστημα προγραμματίζεται με κάποια βασικά σενάρια και στην πορεία ανάλογα με τις επιθυμίες του εκάστοτε χρήστη της κατοικίας προσαρμόζεται σε πιο σύνθετα σενάρια. Μελλοντικές επεκτάσεις ή διαφοροποιήσεις είναι πολύ απλά πράγματα με μικρό κόστος, εφόσον η αλλαγή είναι στον προγραμματισμό. Μερικά από τα πιθανά σενάρια που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε μια κατοικία είναι:

Φυσικά όλα αυτά μπορούν να εκτελούνται από κάθε διακόπτη μέσα στο σπίτι, οπουδήποτε και αν θελήσουμε να τον τοποθετήσουμε. Και οποιαδήποτε αλλαγή και αν θελήσουμε να κάνουμε αλλάζοντας κάποιο σενάριο ή λειτουργία απλώς αναπρογραμματίζουμε το σύστημα χωρίς καμιά άλλη επέμβαση.



 

3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μέσα από αυτή την εργασία καταλαβαίνουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των αυτόματων ηλεκτρικών συσκευών. Είναι αδιανόητο να αντιληφθούμε τη ζωή μας χωρίς αυτές γιατί η χρήση τους έχει αποφέρει στον άνθρωπο κέρδος. Ο χρόνος που παίζει σημαντικό ρόλο έχει μειωθεί, οι δουλειές γίνονται άνετα ευχάριστα γιατί μέσω του αυτοματισμού τους έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα ξεκούραστα και σίγουρα.          

 

4. ΠΗΓΕΣ

[1] Από εγκυκλοπαίδεια «ΥΔΡΙΑ»

[2] Από διαδίκτυο ( www.2sc.gr, κ.α.)

 

 


 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

1)Έχετε αγοράσει άχρηστες συσκευές    Ναι ή  Όχι;

   [Αναφέρατε παραδείγματα]

 

 

2)Ποιες συσκευές χρησιμοποιείτε πολύ, λίγο, καθόλου;

 

 

 

3)Έχετε στο σπίτι σας ατμοκαθαριστή, αυτόματη ξυριστική μηχανή, ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, φρυγανιέρα, φούρνο μικροκυμάτων, ηλεκτρικό λεμονοστύφτη;

 

 

4)Χρησιμοποιείτε συχνά τις οικιακές συσκευές του σπιτιού σας

   Ναι ή Όχι; Πόσο συχνά;

 

 

5)Πιστεύετε ότι όλες οι οικιακές είναι απαραίτητες; ΝΑΙ ή ΌΧΙ;

 

 

6)Θεωρείτε ότι ένα έξυπνο σπίτι είναι καλύτερο από ένα συνηθισμένο σπίτι… ΝΑΙ ή ΌΧΙ; Και γιατί;

 

 

7)Έχετε οικολογικές συσκευές σπίτι σας… ΝΑΙ ή ΌΧΙ; [Αναφέρατε παραδείγματα]